16-06-2016  - Lea Schøler Christensen / MCH Presse

10 ting du (måske) ikke vidste om Iron Maiden

10 ting du (måske) ikke vidste om Iron Maiden

Vidste du det om heavy-rockgruppen Iron Maiden? Som forberedelse til koncert-braget i Jyske Bank Boxen den 21. juni har vi samlet relevant – og måske overraskende – viden om det hårdtslående heavy metal-band fra England

For tiden turnerer de Europa tyndt, og den 21. juni lander de i Jyske Bank Boxen. Her kan du lære bandet lidt bedre at kende.

1. Fra Englands hovedstad
Iron Maiden kommer fra Leyton i det østlige London. I bandets spæde start, hvor de udover metal også spillede hurtig punk, optrådte de hovedsageligt på punkklubber i netop denne del af London.

 

2. To gengangere i bandet
Bandet blev dannet i maj 1975 af bassisten Steve Harris, som også er den primære sangskriver, og guitaristen Dave Murray. Der har været mange udskiftninger i bandets mere en 40-årige historie, men disse to er stadig de ledende kræfter i bandet.

 

3. Eddie
Iron Maidens maskot, Eddie, også kendt som ”Eddie the Head” går igen som figur både til koncerterne og på covers til bandets albummer og på merchandise som t-shirts, plakater, action-figurer osv. Computerspillet ”Ed Hunter” er baseret på Eddie.

Oprindeligt var han en papmaché-maske, der blev brugt på Iron Maidens bagtæppe på scenen, og den blev brugt som udgangspunkt for en illustration af den britiske kunstner Derek Riggs, som blev brugt på coveret på bandets debut-album.

Eddie bliver ofte beskrevet som zombie-agtig, men han indtager forskellig karakter alt efter temaet på de forskellige albummer og turnéer, hvor han har været både en cyborg, en egyptisk mumie, en syg patient, der har fået det hvide snit, for at nævne nogle stykker.

 

4. The Book of Souls
”The Book of Souls” er Iron Maidens 16. studiealbum og det eneste af slagsen, som er en dobbelt-CD. Det udkom den 4. september 2015. Det sidste nummer på albummet, ”Empire of The Clouds”, varer 18 minutter og er det længste nummer på en Iron Maiden-udgivelse nogensinde.

Turnéen ”The Book of Souls” besøger 35 lande i Asien, Australien, Oceanien, Nord- og Sydamerika samt Europa. Den 21. juni spiller Iron Maiden i Jyske Bank Boxen i Herning, den eneste koncert i Danmark på denne tour.

 

5. Eget fly med egen kaptajn
På verdensturnéen ”The Book of Souls”, som varer et halvt år, flyver Iron Maiden i eget fly, en Boeing 747. Jumbojetten har tidligere tilhørt Air France, men ejes nu af islandske Air Atlanta Icelandic. Bandet har døbt deres fly ”Ed Force One” efter maskotten Eddie. I alt skal Iron Maiden under verdensturneen flyve over 88.000 km. Forsangeren Bruce Dickinson er uddannet flykaptajn og flyver selv flyet. Med officiel kaptajn-uniform på.

Bruce Dickinson siger ifølge rejsesitet Standby.dk: ”Da muligheden opstod for, at vi hos mine venner i islandske Air Atlanta kunne leje en B747, slog vi til. På en B747 kan vi have vores 12 tons udstyr”.

Ifølge Standby.dk regner man med, at Ed Force One lander i Karup Lufthavn i forbindelse med koncerten i Jyske Bank Boxen den 21. juni.

Se billeder af Ed Force One her

 

6. Egen øl
Iron Maiden har ikke bare eget fly, men også egen øl. Trooper-øllen er udviklet af Iron Maiden-forsangeren Bruce Dickinson og brygget på Robinsons Brewery i Stockport, England. Øllen, der er blevet brygget siden 2013, er en gylden ale med noter af citrus og lemon. ”The Trooper” er navnet på en single fra albummet ”Piece of Mind” fra 1983.

Til koncerten i Jyske Bank Boxen den 21. juni kan Trooper-øllen købes i Rock- og Sportsbar.

Læs mere om øllen her 

 

7. Forsanger med mange interesser
Bruce Dickinson er forsanger, pilot og ølbrygger, men han har også mange andre interesser. Heriblandt litteratur, jernbanedrift, fægtning (han har grundlagt fægteudstyrsfirmaet ”Duellist”) og historie, som han har læst på universitetet. Bruce Dickinson er også kendt for sit stærke engagement i bekæmpelse af stofmisbrug

 

8. Omfattende diskografi og stor indflydelse
I Iron Maidens efterhånden lange historie er det blevet til 38 albummer. Heraf 16 studiealbummer, 11 live-albummer, 4 EP'er, og 7 opsamlingsalbummer. Bandet regnes som et af de mest indflydelsesrige heavy metal-bands i verden og har haft stor indflydelse på udviklingen af heavy metal-genren. For eksempel har medlemmerne fra det amerikanske thrash metal-band (en heavy-stil med højt tempo og aggression, red.) Slayers udtalt, at Iron Maiden er et af de bands, der har påvirket dem mest. Den 19. august 2005 blev Iron Maiden optaget i Hollywood's Rockwalk, som er musikkens svar på Hollywood Walk of Fame 

 

9. Kristen trommeslager og kampen med det onde
På trods af bandets ry for at fokusere på det mørke og okkulte er trommeslageren Nicko McBrain en troende kristen.

- Tidligere kæmpede jeg noget med det, siger han ifølge det australske medie abc.net og tilføjer, at han sendte nogle bønner opad, og at ”guvernøren deroppe” har det helt fint med, hvad han laver.

 

10. Forbudt for børn i Litauen
Iron Maidens aktuelle tour-plakat er blevet forbudt i Litauen. Myndighederne mener, at den skræmmer børn og giver børn mareridt. Det skriver den britiske avis The Independent. Lokale beboere har klaget over plakaten til myndighederne, og det har så medført et forbud. Plakaten viser maskotten Eddie som blodigt monster, som blotter sine gule, blodstængte tænder og holder et blødende hjerte i sine kløer. Den overtræder ifølge myndighederne landets love om beskyttelse af børn, og plakaterne er omgående taget ned.

Iron Maiden giver koncert i Zalgiris Arena i Kaunas den 23. juni. Men Eddie er altså ikke velkommen i gadebilledet. 
Han er dog velkommen i Danmark og vil være med, når Iron Maiden gæster Jyske Bank Boxen den 21. juni.

Du kan stadig nå at købe billetter til koncerten her

 

Kilder: Wikipedia.dk, The Independent, ironmaiden.dk. standby.dk, abc.net