20-01-2017  - MCH Presse / Lea Schøler Christensen

20 års jubilar: Kunstmesse i fuldt vigør

20 års jubilar: Kunstmesse i fuldt vigør

Art Herning besøges af cirka 9.500 gæster hvert år. Her kan de opleve, hvad der rører sig inden for samtidskunsten på de danske gallerier. Foto fra Art Herning 2016: MCH/Tony Brøchner.

For tyvende år i træk kan kunstinteresserede komme helt tæt på stor kunst, når 39 gallerier udstiller kunstværker i alle stilarter på kunstmessen Art Herning i MCH Herning Kongrescenter.

- Art Herning afholdes hvert år den sidste weekend i januar


- Messen fylder MCH Herning Kongrescenter med kunst fra gallerier fra hele landet


- Dansk Galleri Sammenslutning (DGS), som i år kan fejre 50 års jubilæum, er en interesseorganisation for Danmarks førende gallerier og har i dag 49 medlemmer

Det er en veletableret tradition, der fylder rundt, når Art Herning finder sted den 27.-29. januar. I tyve år har kunstgallerier fra hele landet udstillet en mangfoldighed af værker af etablerede kunstnere og nye talenter i MCH Herning Kongrescenter på det, der er blevet en af landets største kunstmesser. Allerede til den første messe i 1998 var der 8.000 besøgende, og de seneste år har besøgstallet ligget omkring 9.500. Tanken bag messen er at vise, hvad der rører sig i gallerierne, som får mulighed for at møde det kunstinteresserede publikum, såvel private som købere fra virksomheder og institutioner.

Det hele begyndte, da galleriejer Jørgen Østergaard fra Ikast og Herning Kongrescenter fik en idé til at etablere en kunstmesse i Jylland. Desuden havde Dansk Galleri Sammenslutning oplevet, at flere jyske gallerier havde ytret ønske om en kunstmesse vest for Storebælt. At messen nu har eksisteret i tyve år, taler sit eget tydelige sprog.

Et velfungerende koncept
Art Herning har fra begyndelsen været et parløb mellem MCH Herning Kongrescenter og Dansk Galleri Sammenslutning. Konceptet har fungeret fra begyndelsen, kun datoen er der blevet justeret på:

- Første år holdt vi messen i april, men siden har den ligget i uge 4 af hensyn til messer i udlandet. De store, danske gallerier rejser jo også til kunstmesser i New York, Basel og så videre, og det må vi tage hensyn til datomæssigt, fortæller Jytte Andersen, projektleder i MCH Herning Kongrescenter.

De seneste år har messerne haft et særskilt undertema, for eksempel fotokunst, videokunst, ”Start din egen kunstsamling”, og i år er temaet udsmykning. Det giver mulighed for, at publikum over årene får introduceret en række af de mange grene og genrer, som samtidskunsten bevæger sig indenfor. Tidligere har messen også budt på særlige happenings såsom live bodypaint, udlån af et statsministerportræt fra Folketinget og borgmester Lars Krarups gulvmaleri sammen med kunstneren Bjørn Bjørnholt i 2003.


Trofaste og købelystne kunder
Mange af messens gæster kommer igen hvert år. En besøgsanalyse fra Art Herning 2016 viser, at 79% af de besøgende havde besøgt messen tre eller flere gange, og at 98% vil besøge messen igen. Desuden kommer de ikke kun for at kigge og lade sig inspirere. 76% af gæsterne på kunstmessen i 2016 havde købt kunst på messen inden for de seneste tre år, og hele 49% besøger messen med det formål at købe kunst.

Da messen blev grundlagt understregede den daværende formand for Dansk Galleri Sammenslutning, Jørgen Egelund, behovet for en kunstmesse i Jylland med, at der var et stort og købedygtigt kunstpublikum i Midt- og Vestjylland. Og det har vist sig at holde stik.

- At Art Herning er blevet en succes skyldes i mine øjne tre ting. For det første samler vi nogle af landets bedste gallerier, der gør sig umage for at vise de bedste værker frem. For det andet har det jo vist sig, som grundlæggerne af messen forudså, at publikum er der, og at de kommer igen år efter år. Og så er der ikke mindst et forbilledligt samarbejde mellem MCH og Dansk Galleri Sammenslutning. Det er konstruktivt og åbent, og deltagerne oplever, at der ikke findes problemer, der ikke kan løses. Det gør det til en fornøjelse at deltage i messen, siger Gitte Johannesen, som nu er formand for Dansk Galleri Sammenslutning.

Også i MCH er man meget glade for kunstmessen, som kan fejre rund fødselsdag i år:

- For os i MCH er Art Herning en perle. Den har været en succes igennem alle årene, og det er en fornøjelse for os at opleve den store købelyst, det store udbud af samtidskunst og den interessante dialog mellem gæster og gallerier. Vi er meget taknemmelige over for vores trofaste gæster og vores gode medarrangør af messen, Dansk Galleri Sammenslutning, siger Anders Ladefoged Mortensen, projektchef i MCH Messecenter Herning.

 

Se mere om Art Herning