21-09-2017  - MCH Presse

Fremtidens fødevaremedarbejdere er med på International Food Contest

Fremtidens fødevaremedarbejdere er med på International Food Contest

De studerende skal sammen med det øvrige dommerpanel bedømme produkterne. Foto: MCH/Torben Worsøe.

Hvad pirrer vores smagsløg? Det skal studerende fra Erhvervsakademiet Lillebælt være med til at vurdere ved dette års International Food Contest i MCH Messecenter Herning, hvor de samtidig kan møde potentielle arbejdsgivere i fødevarebranchen.

Om International Food Contest

International Food Contest er en knap 100 år gammel konkurrence. Den startede som Landsmejeriudstillingen, men fik nyt navn, da flere fødevaretyper begyndte at vise interesse. Messen giver inspiration og kårer de bedste produkter i Dairy og Food, hvorefter alle medaljer må bruges i markedsføring og emballage. 

Igen i år skal Erhvervsakademiet Lillebælts fødevare- og mejeriteknologstuderende støve smagssanserne af, når de skal bruge deres viden om smag som dommere ved fødevarekonkurrencen International Food Contest i Herning. Her skal de sammen med det øvrige dommerpanel bedømme produkternes nøje udviklede smagssammensætninger.

Hos den kommende generation af medarbejdere til fødevarebranchen er forberedelserne til konkurrencen derfor allerede i fuld gang. Grundsmage og smagsteknikker skal sidde lige i skabet, når dommerne smager sig igennem af et væld af nuancer inden for bl.a. ost, øl og søde sager:

- Jeg er lige nu i gang med at træne dem op til at smage. Det handler om sensorik, altså hvordan smager man, hvad smager det af, og hvordan sætter man ord på det, siger Pia Agger, lektor og praktikkoordinator ved Erhvervsakademiet Lillebælt.

Smag er en forventningsafstemning

Ifølge Pia Agger er smag i høj grad en afstemning af forventningerne. Smagen skal helt enkelt være det, vi bliver lovet af øjne, næse og ører. Røde bolsjer skal smage af jordbær eller andre røde frugter, og vaniljekornene må gerne kunne ses, hvis smagen fremhæves som karaktertræk. For god smag er ikke bare god smag. Det kræver en nøjere beskrivelse, hvad enten det er smør med en mild og afrundet smag eller en bitter, mørk chokolade:

- Alle er interesserede i, at det skal smage godt, men man kan ikke definere god smag, uden at det bliver subjektivt. Vi kan derimod komme med en objektiv definition på, hvad det smager af, og om det lever op til forventningen om, hvad produktet skal smage af, forklarer Pia Agger.

Mød din kommende arbejdsgiver

På Erhvervsakademiet Lillebælt ser både undervisere og studerende også International Food Contest som et godt springbræt til de studerendes fremtidige færd i branchen. De kommer ud og prøver alt det, de har lært om smag og kvalitet, af i virkeligheden, og samtidig er arrangementet en god netværksmulighed:

- De studerende glæder sig rigtig meget til at være med til bedømmelsen og til at komme ud og møde det erhvervsliv, de selv skal blive en del af. Det er også en oplagt chance til at skabe praktikmuligheder. De studerende skal i praktik lige om lidt, så det er rigtig godt, at de kan komme ud og gøre sig bemærket over for aftagervirksomhederne i branchen, fortæller Pia Agger.

 

International Food Contest kan opleves 3.-5. oktober i MCH Messecenter Herning i forbindelse med hi Tech & Industry Scandinavia. Læs mere om konkurrencen på www.foodcontest.dk