29-11-2022  - MCH Presse

Agromek åbnet med 542 udstillere og ukrainsk opfordring

Agromek åbnet med 542 udstillere og ukrainsk opfordring

Ukraines ambassadør i Danmark, Vydoinyk Mykhailo, klippede snoren og åbnede dermed Agromek 2022. I baggrunden ses messens formand, Sten Andersen, der også talte til åbningen. Foto: MCH/Lars Møller

Ukraines ambassadør i Danmark leverede en både gribende og livsbekræftende tale ved åbningen af årets udgave af Agromek, og messens formand berettede stolt om et rekordstort aktivitetsprogram. Nordeuropas største landbrugsmesse er nu i fuld gang i MCH Messecenter Herning og fortsætter hverdagsugen ud.

Folk var tirsdag morgen 29. november mødt talstærkt op til åbningen af den første Agromek-messe siden 2018. Endelig igen kunne agroindustrien samles om startskuddet til den omfattende messe, der denne gang byder på 542 udstillere og flere end 150 aktiviteter fordelt på 100.000 kvadratmeter. Først på scenen var Agromek-formand Sten Andersen, der udtrykte stor glæde over, at messen nu igen er stablet på benene.

- Agromek er et vigtigt mødested for landmænd og agroindustri og er samtidig et center for ny viden, vidensdeling og udvikling – sidstnævnte er blevet stadigt vigtigere, og af samme grund er vi meget glade for i år at præsentere flere aktiviteter end nogensinde. Der skal lyde en stor tak til både udstillere og samarbejdspartnere, som er med til at sikre, at Agromek i styrket form fortsat er Nordeuropas førende og største samlede landbrugsmesse, lød det fra Sten Andersen.

På vegne af agroindustrien berørte han også indførelsen af den CO2-afgift, der blev italesat i valgkampen, og som for landmændenes vedkommende skal føres tilbage til erhvervet for at fremme klimatiltag. Han mindede om, at hensynet til erhvervsudvikling og konkurrenceevne står meget klart i klimaloven, og at udvikling og ikke afvikling er omdrejningspunktet for den landbrugspakke, der blev vedtaget sidste år.

- Må jeg udtrykke et håb om, at globalt udsyn og national ansvarlighed igen vil kendetegne de beslutninger, der skal træffes om klimaudfordringen, sagde Sten Andersen.

En drøm, der er gået i opfyldelse – og tro på fremtiden
Derpå overlod Agromek-formanden scenen til den ukrainske ambassadør i Danmark, Vydoinyk Mykhailo, der gav en tale, som med Ukraines situation in mente naturligvis var følelsesladet, men også fattet og med tro på fremtiden.

Han konstaterede først, at det længe, også før krigen brød ud, havde været en drøm med en ukrainsk stand og delegation på Agromek, og at det var fantastisk at se denne drøm gå i opfyldelse. Efterfølgende fortalte han om tidens store udfordringer for de ukrainske landmænd: Det er vanskeligt at få eksporteret korn, der er en akut mangel på lagerkapacitet, fordi denne er blevet bombet, og gaspriserne er skudt i vejret. Derudover prøver de at ramme en balance, hvor de på samme tid kæmper for deres land og kultiverer deres jord.

Samtidig udtrykte ambassadøren stor taknemmelighed over for Danmarks støtte til Ukraine, der ifølge ham er i top-10 over alle landes støtte. Og så var han ikke mindst fortrøstningsfuld forud for fremtiden.

- Vi overlever, og vores land består, og det er helt centralt for mig i dag at fastslå, at vores forretninger også inden for landbruget genopstår. IT-sektoren, byggebranchen og ikke mindst agroindustrien bliver store, fremtidige vækstområder. Men genopbygningen kommer til at kræve maskiner og enorme midler, og vi får brug for jeres fortsatte hjælp – så tal med ukrainerne, støt dem, lav handler med dem, opfordrede Vydoinyk Mykhailo.

Agromek 2022 finder sted i MCH Messecenter Herning 29. november til 2. december.

Læs mere om Agromek her.


Se flere billeder