16-01-2020  - MCH Presse

Art Herning: Er kunst mere værd end guld?

Art Herning: Er kunst mere værd end guld?

På Art Herning får publikum mulighed for at komme helt tæt på kunsten, møde kunstnerne bag værkerne og få spændende snakke med entusiastiske gallerister, som kan hjælpe med at finde det helt rigtige kunstværk til privaten eller virksomheden. Foto: MCH/Lars Møller.

For 23. gang åbner MCH Herning Kongrescenter dørene til kunstmessen Art Herning, hvor besøgende kan blive klogere på temaet 'Er kunst mere værd end guld?' og beskue flere end 1.000 kunstværker. 

Art Herning

  • Foregår i MCH Herning Kongrescenter 24.-26. januar 2020.
  • Messen åbner fredag 24. januar kl. 14.00 med tale ved administrerende direktør i MCH A/S Georg Sørensen, åbningstale ved kunstelsker Bitten Damgaard og fernisering.
  • Messen arrangeres af interesseorganisationen Danske Gallerier i samarbejde med MCH.
  • 40 gallerier fra hele Danmark udstiller kunst på Art Herning.
  • Derudover udstiller Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum, HEART Herning Museum of Contemporary Art, Kunstavisen, kunsten.nu og Magasinet Kunst.
  • Art Herning havde 9.741 besøgende i 2019.
  • Læs mere på www.artherning.dk.

Åbningstaler Bitten Damgaard

  • Medlem af bestyrelsen for hhv. Heart og Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum
  • Bestyrelsesformand for Højskolen Skærgården, som hun var med til at starte i 1972.
  • Medstifter af og formand for bestyrelsen i den selvejende institution Jobbank Nu, der har som formål at sikre arbejde til psykisk syge.
  • Pladsen foran byens kunstmuseum Heart er opkaldt efter hende og hendes afdøde mand: ”Bitten og Aage Damgaards Plads”.
  • Modtog i 2011 Herning Kommunes kulturpris for sin indsats for kulturlivet i byen.

Bliv vist rundt af en gallerist

  • Søndag 26. januar kan messens gæster møde tre inspirerende gallerister og sammen med dem besøge 4-5 forskellige udstillere og høre om kunst og hverdagen som gallerist. Det er en unik mulighed for at få indblik i, hvad galleristen selv ville købe, og hvordan galleristen definerer god kunst.
  • De tre gallerister er Thorkild N. B. Nielsen fra Galleri NB, Jørgen Østergaard fra Galleriet Ikast og Tom Christoffersen fra Galleri Tom Christoffersen.

Midt i januarmørket er der lys, farver og inspiration at finde, når MCH Herning Kongrescenter forvandles til ét stort, inspirerende kunstgalleri 24.-26. januar under navnet Art Herning.

Her mødes kunstelskere fra hele landet, og 40 gallerier tager deres bedste kunst ned fra vægge og hylder og udstiller værkerne på messen i Herning. Der er tale om flere end 1000 kunstværker af omkring 250 danske og internationale kunstnere - såvel etablerede navne som nye, spirende talenter på kunstscenen. Navne som John Kørner, Tal R, Maja Lisa Engelhardt, Asger Jorn, Salvador Dali, Erik A. Frandsen og Sussi (fra duoen Sussi & Leo) er at finde på listen over kunstnere bag værkerne, der kan beskues og købes.

Messen åbnes af den lokale kunstelsker Bitten Damgaard, som er blevet kaldt ”centrum”, ”fundament” og ”ikon” for Hernings kunst- og kulturliv. Hun har et indgående kendskab til den lokale kunsthistorie, hvor hun og hendes afdøde mand, skjortefabrikant og kunstmæcen Aage Damgaard, har sat deres tydelige præg ved blandt andet at hyre kunstnere ind på den daværende skjortefabrik Angli, hvor kunstnerne arbejdede side om side med syerskerne for at skabe inspirerende dialog. Desuden skabte ægteparret Damgaard fundamentet for Herning Kunstmuseums og siden Heart-museets samling.

Al slags kunst – og kunst for alle
Publikum kan glæde sig til at opleve spændvidden i moderne dansk kunst på Art Herning. Både hvad angår kunstnerisk udtryk, genre og økonomi. Der er værker til et par tusind kroner, men også særdeles eksklusive værker til flere hundrede tusinde kroner. Så både menigmand, virksomheder og kunstforeninger kan erhverve sig kunst, fortæller Thorkild NB Nielsen, som er indehaver af Galleri NB i Viborg og formand for interesseorganisationen Danske Gallerier, som er medarrangør af messen. 

- Vi udstillere glæder os til at se en masse glade, kunstinteresserede gæster. Vi står og tripper og er rigtig spændte, når de kommer. Vi glæder os over, at de bliver så inspirerede, at de kommer igen dagen efter. For man bliver ikke færdig med kunst på et par timer.

Ifølge Thorkild NB Nielsen skal man give sig tid, når man kigger på kunst:

- Gå en runde mellem alle gallerierne. Dernæst er det en god idé at sætte sig og få en kop kaffe i caféen og summe over det, man har oplevet. Tag derefter en ny runde med særligt henblik på det, man kan huske. Lad hjertet og mavefornemmelsen bestemme. Og spørg galleristen, som meget gerne vil dele sin viden og sine bedste råd. Få den gode fortælling om værket og kunstnerens profil. Det der med at møde galleristen og få en forklaring giver en forståelse og noget ekstra. Når alt er gjort op, står man måske med et værk i hånden, siger han.

Kunstens værdi debatteres
’Er kunst mere værd end guld?’ er temaet på Art Herning 2020, og det er tænkt ud fra et citat af galleristen Børge Birch, som i sin tid havde et tæt samarbejde med kunstentusiasten Aage Damgaard. Den debat kan opleves på Art Herning, hvor onlinemagasinet Kunsten.nu står for tre samtaler med henholdsvis gallerist Charlotte Fogh, kunstkritiker Trine Rytter Andersen og museumsinspektør Holger Reenberg. Her vil temaer som prisfastsættelse og anmeldelse af kunst samt kunstens historiske og samfundsmæssige værdi blive vendt og drejet.

Stiller man messens centrale spørgsmål – Er kunst mere værd end guld? – til Thorkild NB Nielsen, lyder svaret:

- Kunst kan kommunikere med dig i din hverdag og give glæde og fornøjelse. Kunst kan berige dig mentalt og være helbredende for dig. Kunsten giver modspil og fascination af noget, som bare er der for dig. Modsat ligger guld ofte gemt væk i en kold bankboks og giver dig ingen kvalitetsoplevelser i hverdagen, siger Thorkild NB Nielsen.

I MCH Herning Kongrescenter ser man frem til en weekend i kunstens tegn.

- Vi er glade, stolte og ydmyge over den flotte opbakning fra Danske Gallerier, som jo har et fornemt samarbejde med gallerier i hele landet. De kommer med den allerbedste kunst, de har, og vi ser frem til at tilbyde publikum en rigtig flot messe, hvor der er masser at glæde sig til, siger Anders L. Mortensen, der er projektchef i MCH.