12-09-2016  - Lea Schøler Christensen / MCH Presse

Automatik 2016: Ny teknologi kan sikre velfærden i Danmark

Automatik 2016: Ny teknologi kan sikre velfærden i Danmark

De nye robotter kommer til at assistere mennesket i stedet for at erstatte mennesket. Det vil man kunne se eksempler på på Automatik-messen den 13.-15. september. Foto fra Automatik 2014.

En trend inden for den nye automation i industrien er, at robotter assisterer mennesker i stedet for at erstatte dem. Det kan man se eksempler på på messen Automatik i Brøndbyhallen den 13.-15. september, som byder på 173 udstillere og et stort konferenceprogram.

Automatik 2016

Tid: 13.-15. september
Sted: Brøndby Hallen

Automatik 2016 arrangeres af MCH Messecenter Herning i samarbejde med BITVA - Brancheforeningen for Industriel Teknik, Værktøj og Automation, DIRA - Dansk Robot Netværk og VELTEK, Foreningen af Fabrikanter, Grossister og Importører i El-branchen.

Læs mere på automatikmesse.dk.

- Den teknologi, der udstilles på Automatik, har positive konsekvenser for rigtig mange danskeres arbejdsliv og dermed hverdag. Mange eksisterende jobs vil forsvinde, men nye jobs, som vi ikke kender til endnu, vil opstå. Der sker løbende industrielle revolutioner, som ændrer hele arbejdsmarkedet. Det er Danmark godt gearet til, og fagforeningerne bakker op om indførelse af ny teknologi, som kan fastholde arbejdspladser i Danmark og ansætte flere i stedet for, at arbejdspladser flytter ud. Det er der mange gode historier om. Det eneste krav er bedre uddannelse til alle.

Sådan siger Søren Peter Johansen, som er faglig leder på Teknologisk Institut og sekretariatsleder i DIRA (Dansk Robotnetværk) i anledning af Automatik-messen, som fremviser bud på den nyeste teknologi inden for industriel automation.
Vi har set det ske før, siger han:

- Efter 2. Verdenskrig, hvor vi fik Marshall-hjælp, fik vi traktorer og andre landbrugsmaskiner i Danmark. Det gjorde en del mennesker overflødige i landbruget, men de blev opsuget af nye jobs i industrien, der blev skabt af en industriel fremgang.

Kollaborative robotter og sikring af velfærdssamfundet

I alt er 173 udstillere klar til tre dage med fokus på blandt andet 3D-print, Internet of Things, Industri 4.0 og robotteknologi. Det nye på markedet er ifølge Søren Peter Johansen kollaborative robotter, som assisterer mennesker i stedet for at erstatte dem. Eksempelvis en skruerobot, der vil blive udstillet på Automatik. Se mere her.

De nye robotter er medhjælpere for medarbejderne og de kan gøre noget af det trivielle arbejde, fortæller han:

- Det er en hovedtrend i dag, at robotter skal assistere medarbejdere i stedet for at erstatte medarbejdere. Medarbejderne slipper for trivielle opgaver og får tid til at bruge hovedet og skabe innovativ viden. På den måde løfter den nye teknologi den kreative proces. Det kan være med til at skabe mere spændende jobs.

Den industrielle automation, som man kan se på Automatik, skaber positive ringe i vandet, siger Søren Peter Johansen:

- Når industrien optimeres, skaber det billigere og bedre produkter til forbrugere på globalt plan. Det gør, at industrien kan sælge mere og får brug for flere medarbejdere. Medarbejdere der kan betale skat, som fremadrettet sikrer vores velfærdssamfund. Et samfund, der kan understøtte uddannelse af vores unge mennesker, der skal skabe nye produkter og virksomheder. Og så kører møllen. Derfor betyder automation noget for alle danskere. Bedre alderdom, bedre uddannelse, bedre fremtid til danskerne.

Stort konferenceprogram: Fra droner til 3D-print og fjernstyring af maskiner

Automatik byder på et omfattende konferenceprogram, hvor fagfolk og forskere på forskellig vis sætter spot på messens tema.

Man kan høre foredrag som ”Danmarks bedste robot- og automationsløsninger”, ”Fremtidens fremstilling”, foredrag om 3D-print – hvad er brugbart og hvad er hype? Og der vil blive fremlagt eksempler på, hvordan anvendelsen af Industrial IoT (Internet of Things) kan optimere driften. Man kan desuden høre foredrag om gadgets på produktionsgulvet, ”Silicon Valley – bag kulisserne” og ”Big data, big business – men nu for alle” – med meget mere. Alt sammen med fokus på at gøre danske virksomheder bedre til at automatisere deres produktion for at beholde danske arbejdspladser og skabe konkurrencefordel i Danmark.

Se hele konferenceprogrammet her.