28-06-2016  - MCH Presse/Lea Schøler Christensen

Beatles-ikon tryllebandt Jyske Bank Boxen

Beatles-ikon tryllebandt Jyske Bank Boxen

Foto: MCH/Cristina Reuter

12.500 gæster havde en fest, da Sir Paul McCartney tog dem med på en musikalsk tidsrejse mandag aften i Jyske Bank Boxen.

Set-liste

 

1. A Hard Day's Night

2. Save Us

3. Can't Buy Me Love

4. Letting Go

5. Temporary Secretary

6. Let Me Roll It

7. I've Got a Feeling

8. My  Valentine

9. Nineteen Hundred and Eighty-Five

10. Here, There and Everywhere

11. Maybe I'm Amazed

12. We Can Work It Out

13. In Spite of All the Danger

14. You Won't See Me

15. Love Me Do

16. And I Love Her

17. Blackbird

18. Here Today

19. Queenie Eye

20. New

21. The Fool on the Hill

22. Lady Madonna

23. FourFiveSeconds  

24. Eleanor Rigby

25. Being for the Benefit of Mr. Kite!

26. Something

27. Ob-La-Di, Ob-La-Da

28. Band on the Run

29. Back in the U.S.S.R 

30. Let It Be

31. Live and Let Die

32. Hey Jude

 

Ekstranumre:

33. Yesterday

34. Hi, Hi, Hi  

35. Birthday

36. Golden Slumbers

37. Carry That Weight  

38. The End

 

I en udsolgt Jyske Bank Boxen badet i koboltblåt lys træder den 74-årige Sir Paul McCartney frem og slår en af musikhistoriens mest ikoniske og genkendelige guitarakkorder an, og hele salen ved, hvad der er i vente: Sir Paul McCartney åbner koncerten med en rocket version af ”A Hard Day’s Night”, og publikum er med fra starten. Gulvet i Boxen ryster af stemning, velvære og forløsning, for mange har set frem til koncerten i måneder. 

- Goddaw, Herning, siger McCartney på dansk og fortsætter på engelsk:  

- Vi skal have en fest sammen i aften med gamle sange, nye sange og sange fra indimellem.

Han fortsætter med Beatles-klassikeren ”Can’t buy me love”, og store dele af publikum står op og danser med, mens gamle filmoptagelser af unge Beatles-fyre i Liverpools gader kører på skærme i baggrunden.

- Dajligt at væjhre her, siger han på dansk, og publikum kvitterer med klapsalver, pift og hujen.

- I aften vil jeg prøve at tale lidt dansk, fortsætter han og krydrer aftenen igennem sin tale med danske gloser.

En rejse gennem tiden
12.500 mennesker bliver taget med på en rejse gennem Sir Paul McCartneys store bagkatalog af sange fra Quarrymen-tiden, Beatles-tiden, Wings-tiden, sange fra soloalbums, sange skrevet alene og sammen med andre.

På trods af størrelsen er det en intimkoncert med god kontakt mellem Sir Paul McCartney og publikum. Han er veloplagt, nærværende og fortæller små jokes og anekdoter, publikum er med, og der høres mange grin og klapsalver.

Set-listen minder publikum om, at han er en stor hitmager. Og han fremfører sine mange store hits med overskud. Han skifter løbende instrument, fra elguitar og akustisk guitar til klaver, flygel og ukulele. Let, elegant og overbevisende.

Vi får lov at komme tæt på, da han fremfører ”Maybe I’m amazed”, som han skrev til sin afdøde kone Linda, og da han synger ”My Valentine”, som er skrevet til hans nuværende kone Nancy.

Hyldest til kollegaerne
Aftenen igennem hylder Sir Paul McCartney en lang række andre musikere. Han fortæller anekdoter fra sit lange liv med musikken. For eksempel John Lennon får en hilsen fra Jyske Bank Boxen:

- Denne sang er til min makker John. Jeg skrev den til ham, efter han døde. Sommetider er der noget, du gerne vil sige til et andet menneske, og du tænker, at det kan du sige senere. Men så er det måske for sent. Dette er fra en samtale, vi aldrig fik, siger han og spiller ”Here today” til stående klapsalver fra salen.

Han hylder gamle og nye kolleger - Jimi Hendrix, Eric Clapton, Rihanna, Kanye West. Han har dem med på scenen i billeder, tekster, melodier og anekdoter. Han fortæller levende om sine mange gyldne øjeblikke. Musikken og historierne lever i ham. Der er liv og glimt i hans øjne, da han fortæller om George Harrison, som var en dygtig ukulele-spiller. Han spiller ukulele, mens han synger Harrisons ”Something.”

Blanding af nyt og gammelt
Den musikalske tidsrejse, som varer knapt 3 timer, byder på en blanding af gamle og nye sange, sjælere og uptempo-numre, intense, intime øjeblikke og storladne akkorder med dertilhørende lysshow. Det er en aften med mange genreskift: Elektronisk lyd, garagerock, intime sjælere og eksplosive arrangementer. Men den 74-årige musiker bevæger sig elegant mellem genrerne.

Der er fest i Jyske Bank Boxen, så gulvet ryster. Folk danser, rytmetramper i gulvet, står op og synger med. Mange smil og god stemning vidner om glade genhør med gamle sange, men også nyere numre får stor applaus. Et veloplagt publikum giver god respons til en veloplagt og lysende stjerne. Tribunerne er i bevægelse. Lys i alle farver fra scenen stråler om kap med de mange mennesker i godt humør. 

Fantastisk fællessang
Paul McCartney rocker i særdeleshed stadig. Han har publikum i sin hule hånd og får dem til at gentage alle de lyde, han synger og råber. Under ”Hey Jude” står de fleste i salen op og synger med på ”Nanananananana,” til store bifald fra McCartney:

- I lyder fantastisk! 

Alle lader til at nyde at synge i kor med Sir Paul. Storskærmen viser skiftevist nærbilleder af Paul McCartney og begejstrede mennesker fra salen.

Hans første ekstranummer vidner igen om et kæmpestort bagkatalog. Han spiller ”Yesterday,” og hele salen synger med på klassikeren, som i 2000 blev kåret til alle tiders bedste popsang af MTV og  musikmagasinet Rolling Stone.

- Thank you very much, Denmark, siger Paul McCartney til sidst og tilføjer på dansk:

- Vi ses næste gang.

Konfetti i rødt og hvidt blæses ud over publikum, og aftenens hovedperson forsvinder i røgskyer på scenen. Sir Paul has left the building.

I 1997 slog dronning Elizabeth II Paul McCartney til ridder for sin ”tjeneste for musikken”. At dømme efter stemningen i Jyske Bank Boxen, slog publikum Sir Paul McCartney til ridder af Jyske Bank Boxen efter tidsrejsen gennem hans liv i musikkens tjeneste. Et liv og en tjeneste, som forhåbentlig varer mange år endnu. Tak for musikken, Sir Paul.

 

LÆS OGSÅ: 10 citater af Paul McCartney

 

ANMELDELSER

 

BT (6 stjerner)

"Det handler om en McCartney, der med sine 60 års rutine greb Bank Boxens invitation til intimitet  og ordentlig akustik (..) Sir Paul indtog Herning for at rocke, for at rulle og for at skære historiens vingesus i hele 39 skarpe snitter. Med den traditionelle runde ekstranumre spillet for fuld blæs. Jeg sidder tilbage med fornemmelsen af en mand, der ville vise, at 'I Saw Her Standing There' ikke har levet forgæves, og at hans kærlighed til sin musik er intakt."

Læs hele anmeldelsen her

 

Jyllands-Posten (5 stjerner)

"Vi blev slynget helt tilbage i rockhistorien med en gedigen genoplivning af den mundharmonika-hylende musikalske lykke i “Love Me Do”. Den malkede ufortyndet harmoni-fortryllelse og struttede af hormoner, håb og ældgamle provisielle Liverpool-drømme. I et strejf kunne man bilde sig ind engang selv at have været med i den svedige The Cavern Club i de tidlige 60'ere med The Beatles på den bette scene under det hvælvede loft."

Læs hele anmeldelsen her

 

Berlingske (5 stjerner)

"Lidt ryst med rumpen i jeg-er-evigt-ung skinny jeans. En håndfuld forberedte danske fraser. Et Dannebrog, der blev svunget sammen Storbritanniens Union Jack og LBGT regnbueflaget, inden første ekstranummer. Med disse virkemidler fik McCartney charmeret sig ind på mig og sikkert også mange andre af Boxens gæster."

Læs hele anmeldelsen her

 

Herning Folkeblad (5 stjerner)

"Da The Beatles var ganske unge fejrede de utallige triumfer i den lille Cavern Club i hjembyen Liverpool. Det kom man til at tænke på mandag aften, da Sir Paul McCartney indtog Boxen. I løbet af ingen tid blev Danmarks største - og eneste - multiarena omdannet til en intim, svedig rockklub. Macca, som han kaldes blandt venner, delte rundhåndet ud af de utallige hits, han har skrevet gennem årene."

Læs hele anmeldelsen her

 

Information

"Det siger noget om både manden og værket, at de 36 sange (hvis man tæller det afsluttende tresangs-medley fra Beatleslp'en Abbey Road som et enkelt nummer), der udgjorde aftenens repertoire, snildt kunne have været udskiftet med 36 andre titler fra bagkataloget, og resultatet ville være blevet lige så fremragende. For lad os få det af vejen: Det var ren fornøjelse fra start til slut, overskudsagtigt, generøst og skægt. Og helt nede på jorden. Manden er noget af det mindst selvhøjtidelige, der tænkes kan, alt taget i betragtning. Han er først og sidst entertainer af Guds nåde og hviler så sikkert i sig selv og sin kunst, at nykker overflødiggøres. Han er en mand, der kan lide sit job."

Læs hele anmeldelsen her

 

Gaffa (4 stjerner)

"Essensen af de sidste 45 minutter ér oplevet til de seneste mange McCartney-koncerter, koncert-dvd’er m.v.  Men hvorfor ændre en winning formula, synes Macca at svare? Det virkede i hvert fald endnu en gang i Box’en – og vil sikkert gøre det McCartneys tid ud."

Læs hele anmeldelsen her


Se flere billeder