29-08-2019  - MCH Presse

Daniel Rye gæster Herning med biografaktuel fortælling om gidseltagning

Daniel Rye gæster Herning med biografaktuel fortælling om gidseltagning

Pressefoto.

I 13 måneder blev Daniel Rye holdt som gidsel af Islamisk Stat i Syrien. Det fortæller han om 18. februar 2020 i MCH Herning Kongrescenter.

Daniel Rye rejste til Syrien på en reportagetur som freelancefotograf. Rejsen til Syrien tog imidlertid en noget uventet drejning og blev længere end forventet. I 2013 blev han pågrebet og taget til fange.

I foredraget ’398 dage som gidsel hos Islamisk Stat’ beretter Daniel Rye levende, åbenhjertigt og med rystende detaljer om sit fangenskab i Syrien. Her giver han et sjældent indblik i det mareridt, han gennemlevede som gidsel.

Fri efter fangenskab?

I 13 måneder blev Daniel Rye holdt som gidsel af ISIS sammen med 23 andre vestlige gidsler, og han var det sidste gidsel, som slap levende fra Islamisk Stats berygtede fængsel i Raqqa. Efter løsesumsforhandlinger blev den daværende freelancefotograf løsladt i sommeren 2014, hvorefter Islamisk Stat dræbte de tilbageværende gidsler og Daniels medfanger – én efter én.

Foredraget vil kredse om tankevækkende temaer som overlevelse af tortur og fangenskab. Hvordan formår man at bevare håbet, når det ser allermest sort ud og knytte venskaber? Hvordan vender man tilbage til en helt almindelig hverdag, når man bliver fri efter fangenskab?

I Puk Damsgårds bestseller ’Ser du månen, Daniel?’ fra 2015 er Daniel Ryes grufulde beretning skildret. Dette efterår kan beretningen også ses på det store lærred med Esben Smed i hovedrollen som Daniel Rye. Filmatiseringen af romanen er blandt de tre film, der er indstillet til at blive Danmarks Oscar-bud i 2020.

Det tankevækkende foredrag med Daniel Rye kan opleves i MCH Herning Kongrescenter 18. februar 2020. Billetsalget er begyndt på mch.dk.