16-09-2020  - MCH Presse

Danmark bliver vært for Euroskills i 2024

 Danmark bliver vært for Euroskills i 2024

Den danske delegation til den seneste udgave af EuroSkills, som blev afholdt i Budapest i september 2018. Her opnåede de 12 danske deltagere tre sølvmedaljer, en bronzemedalje og to Medaillons of Excellence.

MCH Messecenter Herning og Jyske Bank Boxen danner rammen, når unge talenter fra hele Europa mødes til EuroSkills i 2024 for at kæmpe om de eftertragtede medaljer i en lang række fag inden for håndværk, industri og service.

Om EuroSkills

  • EuroSkills blev sidst afholdt i Budapest i september 2018. Her var der 12 danske deltagere, som tilsammen opnåede tre sølvmedaljer, en bronzemedalje og to Medaillons of Excellence. Det næste EuroSkills afholdes i Graz i Østrig i januar 2021 (skubbet fra september 2020 grundet covid-19) og i 2022 i Sankt Petersborg, Rusland.
  • Der afholdes WorldSkills hvert andet år (ulige år). Det seneste WorldSkills blev afholdt i Kazan i Rusland i august 2019, hvor der var 14 danske deltagere, som tilsammen opnåede otte Medaillons of Excellence, og syv af danskerne endte i top 10 i deres individuelle konkurrencer. 

Læs mere om WorldSkills Europe
Læs mere om SkillsDenmark

Samarbejdskonstruktion og økonomi

Der stiftes et interessentskab, der forpligtes på at planlægge og afvikle eventen frem mod 2024. Interessentskabet skal arbejde for at sikre, at afholdelse af eventen bliver succesfuldt - både vurderet af WorldSkills Europe, deltagerne, tilskuerne og af samarbejdsparterne.

Udgiften til EuroSkills forventes at være ca. 120 millioner kroner. Det forventes, at interessentskabet opnår indtægter for salg af akkrediteringspakker, annoncer, markedsføring og kommercielle udstillere samt sponsorater. Hertil kommer tilskud fra blandt andet Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse på op til 10 millioner kroner. Den resterende del af budgettet, svarende til 45 millioner kroner, fordeles mellem nedenstående parter som følger:

  • Statens bidrag udgør 30 millioner kroner bevilget af aftalekredsen bag erhvervsuddannelsesreformen (S, V, SF, DF, K. RV, LA).
  • Region Midtjyllands bidrag udgør 5 millioner kroner.
  • Herning Kommunes bidrag udgør 5 millioner kroner.
  • SkillsDenmarks bidrag udgør 5 millioner kroner.

Regeringen har arbejdet tæt sammen med Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Arbejdsgiverforening, Herning Kommune, Region Midtjylland og SkillsDenmark for at få de europæiske mesterskaber for erhvervsuddannelser i 2024 til Danmark. Værtskabet sker som et ambitiøst led i strategien for at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

MCH A/S er udvalgt til at danne ramme om konkurrencerne, og det vil ske i både MCH Messecenter Herning og Jyske Bank Boxen. Hos ledelsen i MCH er der stor glæde over valget af Danmark som arrangør for EuroSkills 2024.

- Et stort tillykke til Danmark og til alle de stærke kræfter, der har arbejdet dedikeret sammen om at sikre værtskabet. Samtidig en stor tak for den tillid, der er blevet vist os i MCH. Vi elsker mesterskaber og vil gøre os umage for at skabe de rigtige og trygge rammer for både deltagere og publikum, siger administrerende direktør i MCH A/S Georg Sørensen og tilføjer:

- I denne ekstraordinære tid er det vigtigt at se fremad - vi glæder os til EuroSkills 2024.

Værtskab vækker glæde
De europæiske mesterskaber vil samle op mod 700 unge talenter fra mindst 30 nationer til konkurrence i 35-40 forskellige fag. Over de tre konkurrencedage forventes 80.000-100.000 tilskuere at møde op.

- Det er svært at få armene ned over, at EuroSkills nu skal afholdes i Danmark. EuroSkills er mere end en konkurrence. Det er en måde at rette spotlyset mod de mange spændende erhvervsuddannelser, der er, og de muligheder, det giver at være god til sit fag, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Det er helt fantastisk. Danmark og Europa har brug for flere faglærte, for de er efterspurgte. Vi mangler faglærte til fremtidens arbejdsmarked, både det private og offentlige. EM i Skills vil være med til at sætte fokus på erhvervsuddannelserne og ikke mindst betydningen af arbejdsmarkedets parter for at sikre høj kvalitet, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

- EuroSkills på dansk grund bliver en unik mulighed for vores unge talenter til at vise dansk kvalitet og danske kompetencer frem for hele Europa. Det er mit håb, at begivenheden vil inspirere danske og europæiske unge til at kigge mod erhvervsuddannelserne, når de vælger karrierevej, siger Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

- I Herning Kommune har vi stor erfaring med at være vært for events og arrangementer, som tiltrækker tusindvis af gæster fra mange forskellige lande. Herning Kommune var vært for DM i Skills i 2018, og erfaringerne var meget positive. EuroSkills er et markant større arrangement med en endnu større appel, og vi ser frem til at modtage de mange dygtige unge mennesker her i Herning, siger Lars Krarup (V), borgmester i Herning Kommune.

- En stor del af den danske industriproduktion finder sted her i Region Midtjylland. Derfor er opgaven med at give flere unge og deres forældre viden om erhvervsuddannelserne vigtig. EuroSkills skaber nye muligheder i den forbindelse, og jeg er både stolt og glad over, at vores region bliver bagtæppet, når de unge i 2024 dyster på skills over for et bredt både dansk og internationalt publikum, siger Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland.

- Vi glæder os til at byde velkommen til vores kolleger fra hele Europa. Det er en kæmpe begivenhed, der nu kommer til Danmark for første gang nogensinde. De internationale skills-konkurrencer giver danske unge talenter mulighed for at måle sig mod eliten fra hele Europa og giver samtidig inspiration til at udvikle fagene og den måde, vi arbejder med erhvervsuddannelser, siger Jesper Juul Sørensen og Søren Heisel, henholdsvis formand og næstformand for SkillsDenmark.

Værtskabet skal være med til at brande erhvervsuddannelserne og sætte fokus på det høje faglige niveau, som eleverne på de danske erhvervsuddannelser har. Den store satsning skal også bidrage til en vigtig fortælling om, at erhvervsuddannelserne er faglige spydspidser med udgangspunkt i blandt andet den grønne omstilling, digitalisering og stærke produktions- og servicefag i Danmark.