23-01-2020  - MCH Presse

Danmark - og Herning - vil være vært for Euroskills i 2024

Danmark - og Herning - vil være vært for Euroskills i 2024

Får Danmark tildelt værtsskabet for Euroskills 2024, skal det bidrage til en samlet fortælling om erhvervsuddannelserne som faglige spydspidser. Foto: MCH/Lars Møller

Som et ambitiøst led i strategien for at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse søger Danmark om værtsskab for Euroskills 2024.

Euroskills

Euroskills blev sidst afholdt i Budapest ultimo september 2018. Her var der 12 danske deltagere, som tilsammen opnåede tre sølvmedaljer, en bronze-medalje og to Medaillons of Excellence. Det næste Euroskills afholdes i Graz i Østrig 2020. Der afholdes derudover Worldskills hvert andet år (ulige år). Det sidste Worldskills blev afholdt i Kazan i Rusland august 2019. Afgørelse af værtskabet træffes 19. marts 2020 ved WorldSkills Europes generalforsamling. Holland og Danmark byder begge på værtsskabet i 2024.

Samarbejdskonstruktion

Parterne skal arbejde for at sikre, at afholdelse af Eventen bliver succesfuldt - både vurderet af World Skills Europe, deltagerne, tilskuerne og af samarbejdsparterne. Der stiftes et interessentskab, der forpligtes på at planlægge og afvikle eventen frem mod 2024. Interessentskabet består af staten, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Arbejdsgiverforening, Region Midtjylland, Herning Kommune og SkillsDenmark.

Står det til regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Arbejdsgiverforening, Herning Kommune, Region Midtjylland og SkillsDenmark, skal de europæiske mesterskaber for erhvervsuddannelser i 2024 afholdes på dansk jord i MCH Messecenter Herning.

De europæiske mesterskaber vil samle op mod 700 unge håndværkstalenter fra mindst 30 nationer til konkurrence i 35-40 forskellige fag. Over de tre konkurrencedage forventes 80.000-100.000 tilskuere at møde op.

- Det er mit håb, at Euroskills i Danmark kan være med til at give unge lyst til at tage en erhvervsuddannelse - på samme måde som EM i fodbold giver børn og unge lyst til at trække i fodboldtøjet, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Euroskills vil være med til at vise de unge, at en erhvervsuddannelse vil give et spændende job med mange muligheder bagefter. Samtidig kan vi vise verden, at når arbejdsmarkedets parter inddrages aktivt i uddannelserne kan man sikre, at de hele tiden er up-to-date og fører til et job, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

- Euroskills på dansk jord vil give vores unge talenter en enestående mulighed for at vise ikke bare Danmark, men hele Europa, hvad de kan. Og så vil det sende et klart signal til vores unge om, at vi har brug for dygtige, faglærte talenter. Det er dem, der skal producere, servicere og bygge fremtidens Danmark, siger Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

- Vi håber meget, at vi får lov til at huse Euroskills, som ligger i naturlig forlængelse af vores mangeårige erfaringer som vært for store events. Da vi var værter for DM i Skills steg tilmeldingen til erhvervsuddannelserne i området betydeligt, og Euroskills kan forhåbentlig give samme effekt, siger Lars Krarup (V), borgmester i Herning.

- I Midtjylland arbejder vi på tværs af region, kommuner, uddannelsesinstitutioner og virksomheder med at sikre uddannelsestilbud, der matcher de behov, virksomhederne har. Det handler ikke mindst om at åbne de unges øjne for mulighederne med en teknisk uddannelse. Det vil have stor betydning for det arbejde at få Euroskills til regionen, siger regionsrådsformand, Anders Kühnau (S).

En vitaminindsprøjtning
- Håbet om et Euroskills på dansk grund har allerede virket som en vitaminindsprøjtning i vores eget bagland, så vi til det kommende Euroskills 2020 i Graz kan stille med det største EM-landshold nogensinde, siger Jesper Juul Sørensen, formand for SkillsDenmark.

 - Ikke bare regeringens men hele det politiske niveaus opbakning er en afgørende forudsætning. Der skal satses her, og det tør vore politikere lægge ryg til, for en øget tilgang til EUD er vigtig for hele samfundet, siger Søren Heisel, SkillsDenmarks næstformand.

Satsningen skal ses som led i brandingen af erhvervsuddannelserne og være med til at sætte fokus på det høje faglige niveau i de danske erhvervsuddannelser. Derudover skal værtsskabet bidrage til en samlet fortælling om erhvervsuddannelserne som faglige spydspidser med udgangspunkt i blandt andet den grønne omstilling, digitalisering og stærke produktions- og servicefag i Danmark.