04-03-2020  - MCH Presse

Danmarks bedste bagværk kåres på Foodexpo

Danmarks bedste bagværk kåres på Foodexpo

Der bliver masser af godt til både smags-, syns- og lugtesansen, når to nye konkurrencer for bagere og konditorer afholdes på Foodexpo, hvor de besøgende kan være med til at kåre Danmarks bedste fødevareprodukter. Foto: MCH/Tony Brøchner.

Markus og Katrine fra DR-succesen "Den store bagedyst" er blandt dommerne, når to nye fagkonkurrencer for bagere og konditorer har premiere på Foodexpo 2020.

Foodexpo

  • Nordens største fødevaremesse, der finder sted 22.-24. marts 2020 i MCH Messecenter Herning
  • Konkurrencerne arrangeres af FødevareDanmark, Danske Slagtermestre og Bager- og Konditormestre i Danmark
  • Læs meget mere om de forskellige konkurrencer og kategorier på foodexpo.dk 

 

Der skal dystes i sprøde croissanter, lækre baguetter, kunstfærdige kager og fyldte chokolader, når bagere og konditorer fra hele landet deltager i de nye konkurrencer "Danmarks Bedste Håndværksbager" og "Danmarks Bedste Konditor" på Nordens største fødevaremesse, Foodexpo, som foregår 22.-24. marts i MCH Messecenter Herning.
 
Fra tilskuerpladserne kan messens besøgende på nært hold opleve brød og kager i særklasse blive fremtryllet af konkurrencernes deltagere. Og det er ikke hvem som helst, der skal bedømme mesterværkerne. Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo, der udgør dommerparret i DR's populære "Den store bagedyst", vil sammen med faglærer på Danmarks Konditorskolen i Ringsted og landstræner for konditorlandsholdet Carsten Kej kåre Danmarks bedste konditor.
 
Og det er den faglige stolthed, der er drivkraften bag konkurrencerne.
 
- Her kan vi vise, at en dygtig bager både har et klogt hoved og kloge hænder. Desuden handler konkurrencerne om at få skabt nogle rollemodeller, som de unge i faget kan se op til, siger John Jønsson, formand for brancheforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark, der arrangerer de to fagkonkurrencer samt "Danmarks Bedste Romkugle", som havde premiere på Foodexpo 2018.
 
Når konkurrencen "Danmarks Bedste Håndværksbager" løber af stablen om mandagen, vil dommerpanelet bestå af Mikkel Hansen, bagermester i Ribe og nykåret bronzevinder ved VM for bagerlandshold, Sigurdur Baldvinsson, faglærer på Techcollege i Aalborg og tidligere assistenttræner på bagerlandsholdet, samt Michael Nielsen, bagermester i Karise.
 
Danmarks bedste delikatesser kåres
Messens besøgende kan også glæde sig til at være med til at kåre den nye "Danmarks Bedste Romkugle". Carsten Matthiesen fra Nørre Aaby Bageri på Fyn vandt første udgave af konkurrencen, og siden er bageriets kuglerunde lækkerbiskner nærmest blevet en turistattraktion.
 
Før Foodexpo 2018 solgte Nørre Aaby Bageri cirka 50 romkugler om dagen. Nu producerer de op mod 25.000 om ugen. Et tons i ugen har de været oppe på, og bageriets overskud er steget med 4.000 procent, fortæller Carsten Matthiesen.
 
- Vi gik fra at være et normalt bageri på landet til at blive iværksættere, som skulle finde ud af, hvordan vi kunne mætte markedet og følge med efterspørgslen. Vi skulle fra den ene dag til den anden producere tusindvis af et produkt. Vi står i dag med verdens måske eneste romkuglefabrik, siger han med et smil og tilføjer:
 
- Jeg under virkelig en anden bager at opleve den hype, vi har oplevet.
 
På Foodexpo afholdes desuden konkurrencer for fiskehandlere, ostehandlere og slagtere. Her kan de besøgende også smage og stemme på deres favoritter inden for forskellige delikatesser og dermed være med til at kåre blandt andet landets bedste frikadelle, skaldyrssalat og hjemmerørte flødeost.