17-03-2024  - MCH Presse

Danmarks bedste kok og tjener kåret på Foodexpo

Danmarks bedste kok og tjener kåret på Foodexpo

Bjarke Jeppesen og Andreas Kobs Laursen fra Treetop Restauranten i Vejle er henholdsvis Årets Kok og Årets Tjener 2024 og fejrer her triumfen med et kram. Til venstre ses assistent Magnus Lund Hansen. Foto: MCH/Tony Brøchner.

Førstedagen på Nordens største fødevaremesse, Foodexpo, var et tilløbsstykke, der bød på flere prestigefyldte konkurrencer - foruden Årets Kok og Årets Tjener blev eksempelvis også Danmarks Bedste Konditor og vinderen af DM i Mocktails udnævnt. Messen, der i år runder 10 udgaver på 20 år og tæller flere end 450 udstillere og et væld af events, finder sted i MCH Messecenter Herning 17.-19. marts 2024.

Udvalgte konkurrencevindere på Foodexpo 17. marts 2024

  • Årets Kok - Bjarke Jeppesen, Treetop Restauranten, Vejle
  • Årets Tjener - Andreas Kobs Laursen, Treetop Restauranten, Vejle
  • Danmarks Bedste Konditor - Josephine Kirstein Hansen, Andersen Bakery, København
  • Danmarksmester i Mocktails - Manuel Lică fra bartendercopenhagen.com

Der blev dystet til den ene kulinariske guldmedalje efter den anden, da Foodexpo søndag trakterede med en række konkurrencer med fokus på mad og drikke af højeste kvalitet. 3F og HORESTA arrangerede Årets Kok og Årets Tjener, og efter en hel dags arbejde i køkkenet kunne de stærkt eftertragtede priser uddeles til kok Bjarke Jeppesen og tjener Andreas Kobs Laursen, begge fra Treetop Restauranten i Vejle. Bifaldene var eftertrykkelige, da navnene blev råbt op af prisuddelingens vært Timm Vladimir, og glæden var da også stor i kølvandet på triumfen.

- Det er en kæmpe forløsning, og vi er så glade og stolte - det er virkelig svært at holde følelserne tilbage. Det er en meget fornem klub, vi nu har skrevet os ind i, og som man ikke kan tage for givet, at man kommer med i, selv om man stræber efter det. Men man vinder, hvis man træner, og vi forsøger altid at være den bedste udgave af os selv - også i det daglige. Jeg er træt, og jeg er brugt, men jeg er også maksimalt glad og lettet, fastslår Bjarke Jeppesen og suppleres af kollegaen Andreas Kobs Laursen:

- Det betyder sindssygt meget at vinde denne pris - det er fem koryfæer med både to og tre Michelinstjerner, der dømmer os, og det er vanvittigt at få det her skulderklap fra dem. På en skala fra 1-10 er jeg 1.000 glad - der ligger så lang tids træning bag, så det er en kæmpe forløsning.

Det er første gang, at vinderen af Årets Kok og Årets Tjener kommer fra den samme restaurant.

Danmarks bedste konditor og mocktail-bartender
Ligeledes på åbningsdagen skulle BKD - Bager- og Konditormestre i Danmark finde og kåre Danmarks Bedste Konditor, og vinderen blev Josephine Kirstein Hansen fra Andersen Bakery i København, der blev hyldet med stor jubel af de mange fremmødte publikummer.

Også bartendergerningen er i fokus på Foodexpo, hvor arrangøren Mixology International kårer en Danmarksmester inden for såvel cocktails som mocktails. Cocktail-konkurrencen følger mandag, mens det søndag gjaldt de alkoholfrie tryllerier - og vinderen blev Manuel Lică fra bartendercopenhagen.com, der af jurymedlem og Head of R&D i Copenhagen Distillery Sune Urth fik følgende ord med på vejen:

- Manuels mocktail havde en bitterhed og mindede om en Amaro Highball med Fernet Branca og tonic, og det er enormt interessant. Manuel lykkedes med at lave en mocktail, der havde smag og i positiv forstand modstand, som var det en cocktail med alkohol i - og jeg ville vælge den over mange af de cocktails, jeg har fået i løbet af det sidste års tid.

Branchesamlende jubilar i fortsat bevægelse
Mens fagkonkurrencer spiller en central rolle på Foodexpo, der i år finder sted for 10. gang på 20 år, byder messen i sagens natur også på udstillere fra alle grene af fødevarebranchen, ligesom jubilaren danner rammen om en lang række aktiviteter.

Foodexpo fandt første gang sted i 2004, hvor man samlede de tre messer Interfair, Nordbag samt Hotel, Restaurant & Catering ud fra en vision om at forene brancherne i én stor fælles messe. Det glæder i særdeleshed administrerende direktør i MCH A/S Georg Sørensen, der i sin tid var med til at samle de tre messer, at messen fortsat er i topform.

- Til de 13 brancheorganisationer, som står bag Foodexpo, skal der lyde et stort tillykke med åbningen af jeres 10. messe på 20 år - og en hjertelig tak for både dengang og fortsat at samle jeres brancher og i fællesskab udvikle Foodexpo til Nordens største messe for hele fødevarebranchen og samlingspunktet for branchernes største fagkonkurrencer, siger Georg Sørensen og fortsætter:

- Jeg glæder mig over igen i dag at mærke den unikke messestemning i alle vores messehaller, hvor fagfolk mødes og ser, dufter, hører, smager, mærker, oplever - og handler. Tak til alle samarbejdspartnere og udstillere for alt det, I bringer med jer ind på messen. De besøgende har rigtig meget at glæde sig til de kommende dage.

Konkurrencer og bæredygtighed
Og der sker sandt for dyden ikke så lidt de kommende dage på Foodexpo, hvor den konkurrencemæssigt blandt meget andet står på Danmarks Bedste Bager, Danmarksmesterskaberne i Cocktails, en række elevkonkurrencer, Nordic Chef and Waiter og ikke mindst Danmarks Bedste Romkugle.

Hertil kommer oplæg og workshops i lange baner, ligesom besøgende også de næste dage har mulighed for at blive klogere på bæredygtighed i fødevarebranchen - eksempelvis i hallen med den sigende titel Naturens Spisekammer, hvor fokus er på økologi og plantebaserede løsninger.

Foodexpo finder sted i MCH Messecenter Herning 17.-19. marts 2024. Læs mere på foodexpo.dk.

Messen udvikles i tæt samarbejde med de 13 brancheforeninger og -organisationer BFS - Brancheforeningen for Storkøkkenudstyr, BKC - Brancheforeningen for Kaffe- og Convenienceløsninger, BKD - Bager- og Konditormestre i Danmark, Danmarks Fiskehandlere, De Samvirkende Købmænd, DSM - Danske Slagtermestre, Foreningen Kantine og Køkken, Fødevareklubben, HORESTA, Kost og Ernæringsforbundet, LBI - Leverandørforeningen for bagerimaskiner og inventar, MLDK - Mærkevareleverandørerne og Nærbutikkernes Landsforening.


Se flere billeder