15-01-2016  - MCH Presse

Den Kongelige Ballet indtager Herning

Den Kongelige Ballet indtager Herning

Det er en oplevelse af de helt store, der venter, når Den Kongelige Ballet, ledet af balletmester Nikolaj Hübbe, indtager MCH Herning Kongrescenter 26. januar. Her kan publikum opleve to fantastiske opsætninger på én og samme aften.

Det er en stærk begyndelse på det nye år i MCH Herning Kongrescenter, når Den Kongelige Ballet om kort tid besøger byen med dobbeltforestillingen Sylfiden & Tema og Variationer. Og det er den helt store opsætning, der rykker ind fra hovedstaden. Den omfattende opsætning tæller 102 dansere, instruktører, teknikere og balletbørn. Der er et højt niveau i vente, garanterer balletmester ved Den Kongelige Ballet, Nikolaj Hübbe.

- Den Kongelige Ballet skal virkelig ses netop nu. Danserne er vanvittigt dygtige. Niveauet er simpelthen halsbrækkende højt, siger Nikolaj Hübbe.

Balletmesterens favoritter
Sylfiden er et af hovedværkerne af den danske koreograf og balletmester August Bournonville (1805-1879), som grundlagde den helt unikke danske ballettradition. Tema og Variationer er samtidig et hovedværk for en anden stor koreograf, nemlig med-grundlæggeren af New York City Ballet, George Balanchine (1904-1983), der også er kendt for juleklassikeren Nøddeknækkeren.

- Det er jo to af de allerstørste mestres allerstørste værker, fortæller Nikolaj Hübbe. 

Bournonville og Balanchine er de to koreografer, der har betydet allermest for Nikolaj Hübbe. Sylfiden var faktisk hans debut-forestilling i København, mens Tema og Variationer blev hans debutforestilling i New York City Ballet, hvor han selv var solodanser i 17 år. De to forestillinger har således været personlige milepæle for ham. Nu bringer han og Den Kongelige Ballet forestillingerne til Herning med sin helt egen opsætning.

- De to forestillinger er så gode sammen, fordi den ene er så super romantisk og den anden er så klassisk virtuos. Sylfiden er den stærke historieballet om James, der skal giftes, men forelsker sig i den flygtige sylfide. Tema og Variationer har ikke nogen egentlig handling, men det er suveræn klassisk dans og et eksempel på brillant udøvelse. Det bliver en aften med stor spændvidde, fortæller Nikolaj Hübbe, der også er kendt fra dommerpanelet i det populære tv-underholdningsprogram, Vild Med Dans.

Årets balletoplevelse
Både balletmester Hübbe og MCH Herning Kongrescenter glæder sig til at vise midt- og vestjyder, hvad Den Kongelige Ballet virkelig kan. Det er ganske enkelt årets helt store balletoplevelse, der venter den 26. januar.

- Vi er rigtig stolte over at kunne byde den Kongelige Ballet velkommen tilbage til Herning. Jeg håber, at rigtig mange, uanset kendskab til ballet eller ej, benytter sig af denne unikke mulighed for at opleve den Kongelige Ballet i al sin pragt blive opført i Herning. Det bliver en aften med det højeste kunstneriske niveau, som man ikke må gå glip af. Tilmed leverer Aalborg Symfoniorkester sublim musikalsk ledsagelse til forestillingen, siger Nicki Quist, leder af kultur, MCH.

Hele kommunen varmer op til ballet
Der bliver rig mulighed for at forberede sig, inden det går løs i kongrescentret. Interesserede har nemlig mulighed for at deltage i et foredrag om Sylfiden med forfatter Ole Nørlyng, der gennem adskillige år også har været ansat som underviser ved Den Kongelige Ballet. Foredraget foregår på Herning Bibliotek 21. januar kl. 19, og der er gratis entré.

Derudover tager den Kongelige Ballet som noget nyt på skolebesøg i forbindelse med forestillingen i Herning. Fire skoler i Herning Kommune får således besøg af ægte kongelige balletdansere 25. og 26. januar. 

- Som noget helt nyt strækker balletten sig i år langt ud over scenekanten, lyder det fra Den Kongelige Ballet, som forventer at hele Herning vil emme af ballet.

Der deltager i alt 46 kongelige balletdansere og syv balletbørn til de to forestillinger, der foregår i MCH Herning Kongrescenter den 26. januar.

Yderligere information: Nicki Quist, niq@mch.dk, 29 29 13 32.