06-09-2021  - MCH PRESSE

DiaLabXpo: Alle stande udsolgt på laboratoriemessen

DiaLabXpo: Alle stande udsolgt på laboratoriemessen

Covid-19-epidemien har trukket store veksler på laboranter, bioanalytikere og diagnostikere og krævet en benhård prioritering af drift frem for mere langsigtet udvikling. Dette faglige vakuum kan de besøgende nu snart få forløst på DiaLabXpo.

58 udstillere fra life science-branchen har nået at sikre sig en stand i de rå rammer i Docken i København, når udstillingen DiaLabXpo løber af stablen 22.-23. september. Efter halvandet år præget meget af covid-19-virussen, bliver messestandene nu fyldt med uopdagede produktnyheder, som kan gøre en stor forskel i hverdagen på laboratorier, lægepraksisser og hospitaler.

Covid-19-epidemien har trukket store veksler på laboranter, bioanalytikere og diagnostikere og krævet en benhård prioritering af drift frem for mere langsigtet udvikling. Dette faglige vakuum kan de besøgende nu snart få forløst på DiaLabXpo, hvor udstyrsleverandørerne stiller talstærkt op med det nyeste life science-isenkram i alle afskygninger. MCH og brancheforeningen DiaLab melder nu udsolgt af stande.

Hundredvis af messegæster har allerede registreret sig som besøgende på DiaLabXpo, som tilbyder gratis adgang til alle interesserede fra life science-branchen, ligesom branchens kommende medarbejdere, studerende på universiteterne, også er velkomne til at søge faglig inspiration og dialog på udstillingen og konferencerne.

Peter Huntley, direktør for brancheforeningen Medicoindustrien, er blandt oplægsholderne på DiaLabXpo, hvor han zoomer ind på konsekvenserne af Danmarks nye life science-strategi.

- Det er virkelig vigtigt at sikre en sammenhængskraft i hele life science-branchen. Det er sådan, vi hurtigt og effektivt kan løse problemer. Vi skal have dette offentlige-private samarbejde op i et højere gear, så vi sammen kan skabe ægte sundhedsinnovation, siger Peter Huntley. 

Pipetteringsrobotten der vandt
De besøgende kan blandt andet møde vinderen af DIRA Teknologiprisen 2021; Flow Robotics, der med den brugervenlige pipetteringsrobot flowbot® ONE har styrket arbejdsmiljøet for mange medarbejdere i laboratorier rundt omkring i verden ved at reducere manuelle væskehåndteringsopgaver. Den brugervenlige, danskudviklede flowbot spiller hver måned en rolle i analysen af op mod en million coronaprøver i europæiske laboratorier.

Udstillerne Mikrolab Aarhus og Technicon ønsker også at forbedre laboratoriernes fysiske arbejdsmiljø, og derfor har de indgået et nye samarbejde om løsninger, der styrker laboratoriers automationsgrad ved at automatisere forskellige håndteringsopgaver..

- Ud over at nedbringe nedslidende arbejde og effektivisere processerne, er målet at sikre større ensartethed. Uanset hvor dygtige mennesker er: når to ansatte udfører samme opgave, øges risikoen for fejl – ikke mindst i en spidsbelastningsperiode, siger René Trinderup, sales manager Mikrolab, der ser frem til at præsentere de nye muligheder for de besøgende på DiaLabXpo.

Blid pumpning af sensible produkter
Ved fremstilling og håndtering af et API (Active Pharmaceutical Ingredient) er det altid nødvendigt et eller flere steder i processen at pumpe det fra et sted til et andet. For eksempel når det skal fyldes i den endelige emballage. I traditionelle pumpetyper vil mediet uundgåeligt blive afklemt rent mekanisk, og derved vil komplekse molekyler eller celler blive nedbrudt. Fænomenet kaldes "shear" og kan tydelig påvises.

- For at undgå denne "shear stress" har Levitronix udviklet et system, hvor selve hjertet i pumpen (impelleren) opererer i et magnetfelt, således at der altid opretholdes en vis afstand til mediet. Systemet er udviklet til biofarmaceutiske applikationer, både som multi- og single-use. Det er kombineret med tryktransducer og ultrasoniske flowsensorer i en intuitiv og brugervenlig controller, forklarer Klaus Rasmussen, Area Manager hos Colly Flowtech i Danmark, der udstiller på stand D1112.

Hos Food Diagnostics er det en anden type prøver, der gøres lettere at udføre i fødevareindustrien: Nemlig test med svaber prøver for 13 forskellige allergener som nødder, gluten, æg eller sennep. Løsningen kan udføres af rengøringspersonale som en kvalitetskontrol af rengjorte produktionsanlæg. Testkittene kommer fra R-Biopharm og løser også en kendt udfordring med denne type kviktests:

- Vores nye lateral flow tests kommer med en ekstra kontrolstribe, som sikrer, at man er garanteret pålidelige svar også ved prøver med store mængder allergener, som hidtil har kunnet forårsage et falsk negativt resultat. Svaret kommer på 10 minutter, så det hjælper rengøringsmedarbejdere med at opdage problemer i tide, siger Helle Kirkegård Madsen, produktspecialist hos Food Diagnostics, som står på stand D1064 på DiaLabXpo.

Høj hygiejne er også det, som GreenMatic fra Kastrup bidrager til med sine vandtætte og trådløse tastaturer, der er forseglede med industriel silikone, uden nogen kanter hvor snavs og bakterier kan gemme sig. Det hårdføre produkt kan tåle alt fra vand, sæbe og sprit til klor, saltsyre og kaustisk soda.

- Vi har gjort det meget nemt at blokere tasterne, så rengøringen kan udføres uden at risikere fejlindtastninger, fortæller Ole Sørensen fra GreenMatic. 

DiaLabXpo arrangeres af MCH Messecenter Herning i samarbejde med brancheforeningen DiaLab. Messen gennemføres 22.-23. september 2021 på Docken i København. Læs mere på www.dialabxpo.dk.