25-04-2019  - MCH Presse

Et rekordernes år i MCH

Et rekordernes år i MCH

Administrerende direktør Georg Sørensen (i midten) sammen med bestyrelsen i MCH A/S, der (fra venstre) består af Peter Frahm, Emilia van Hauen, Poul Sand (formand), Hans Henrik Okstrøm, Esben Amorsen og Sten Andersen. Foto: MCH/Tony Brøchner

MCH A/S så ved årets ordinære generalforsamling den 24. april tilbage på et ekstraordinært år i koncernens historie med rekordmange besøgende og den største omsætning nogensinde.

Highlights fra 2018:

 • MCH A/S satte i 2018 besøgsrekord med i alt 1.143.583 besøgende fordelt på 326 arrangementer. Seneste rekord var fra 2015, hvor tallet lød på 1.015.679.
 • Omsætningen var på 364 mio. kr. og slog rekorden fra 2007 på 334 mio. kr.
 • MCH beskæftigede i 2018 gennemsnitligt 300 helårsansatte fordelt på 245 fastansatte og over 1.000 timelønsansatte.
 • I alt 428.619 besøgte i 2018 årets 22 fag- og publikumsmesser samt udstillinger, hvilket er en stigning på ca. 95.000 sammenlignet med 2017.
 • Bedst besøgte messe i 2018 var Ferie for Alle med 60.665 besøgende skarpt efterfulgt af Hest&Rytter og Dansk Varmblods Gallashow med 60.086 besøgende. Agromek indtog tredjepladsen med 40.214 besøgende.
 • Publikumsmesserne Ferie for Alle, Hest&Rytter samt Art Herning oplevede alle fremgang i besøgstal, mens Ferie for Alle desuden satte udstillerrekord med 1.215 udstillere.
 • Foodtech bød på besøgs- og udstillerfremgang med 8.974 besøgende og 309 udstillere samt besøg af H.K.H. prins Joachim.
 • Foodexpo oplevede besøgs- og udstillerfremgang med 26.178 besøgende, der gik på opdagelse blandt messens 571 udstillere i 10 fyldte haller.
 • Jyske Bank Boxen slog rekorden på 36 arrangementsdage i 2012 med i alt 50 arrangementsdage i 2018 og dannede blandt andet ramme om IIHF Ishockey VM, som tiltrak flere end 180.000 gæster.
 • Forretningsområdet møder, kongresser og fester bidrog positivt til årets besøgstal med 62.178 gæster fordelt på 152 arrangementer.
 • Året i MCH Herning Kongrescenter bød på et bredt udvalg af koncerter, comedy, teater og foredrag, herunder blandt andet et foredrag med bokselegenderne Mikkel Kessler og Mike Tyson.

-  Et år jeg vil kalde et ekstraordinært år. Således beskrev bestyrelsesformand i MCH A/S, Poul Sand, koncernens samlede præstation i 2018 ved den årlige generalforsamling onsdag den 24. april.

2018 var på en lang række områder et rekordernes år og bød blandt andet på rekordmange besøgende, nemlig 1.143.583, til i alt 326 arrangementer fordelt på koncernens fire lokationer MCH Messecenter Herning, MCH Herning Kongrescenter, Jyske Bank Boxen og MCH Arena.

- Det er vi meget taknemmelige over, og det skyldes stor tillid fra arrangører, kunder og samarbejdspartnere – og hårdt og dedikeret arbejde i hverdagen fra alle MCH’ere. Hvad enten det gælder messer, møder, store fester, sportsoplevelser, koncerter, foredrag, teater eller andet, så bringer arrangementerne i MCH mennesker sammen. Det er en drivkraft i MCH at bringe mennesker sammen, og fællesskabet om gode og givende oplevelser sætter vi meget højt, sagde bestyrelsesformand Poul Sand.

Det investerede er hentet hjem
Som fremhævet på sidste års generalforsamling var 2017 et investeringsår, og administrerende direktør Georg Sørensens fremlægning af det økonomiske resultat for 2018 viste, at det investerede allerede nu er hentet hjem. 2018 gav en rekordomsætning på 364 mio. kr. og et resultat på 6 mio. kr. efter skat.

- Det er en omsætningsstigning på 23 procent i forhold til året før, og også højere end den hidtidigere rekord tilbage i 2007 på 334 mio. kr. 2018 var derfor – med afstand – året med størst aktivitet i hele MCH’s historie, konstaterede Georg Sørensen.

I 2018 beskæftigede MCH gennemsnitligt 241 fastansatte medarbejdere, og omregnes de mange freelance-ansatte til fuldtidsstillinger, beskæftigede koncernen samlet set 300 helårsansatte. En stigning fra året forinden, hvor tallet var 277. Det gav en omsætning pr. medarbejder på godt 1,2 mio. kr., hvilket er den højeste omsætning pr. medarbejder i MCH’s historie. Forventningen til resultatet for 2019 er et overskud på 1-2 mio. kr. 

Messefremgang og rekord i Jyske Bank Boxen
Isoleret set blev 2018 også et rekordår i multiarenaen Jyske Bank Boxen med 50 arrangementsdage. Her oplevede årets i alt 409.304 gæster alt fra danske og internationale stjerner til en af verdens største sportsbegivenheder: VM i ishockey i maj, hvor en helt ny ankomstplads og – bygning stod klar til de mange gæster som en del af projektet Fremtidens MCH, som støttes af Realdania og Herning Kommune.

2018 bød samtidig på i alt 22 fag- og publikumsmesser samt udstillinger i MCH, som samlet blev besøgt af 428.619 gæster, og dermed 95.000 flere end i 2017.

- Messerne er vores største og ældste forretningsområde, og derfor glæder vi os over et godt messeår 2018. Det gælder både i forhold til besøgstal, udstillerantal, antal udstiller-kvadratmeter og omsætning. Vi er meget taknemmelige over det hele. Jeg vil særligt fremhæve udstillerfremgangen, for den viser, at udstillerne tror på messerne i MCH - og kommer igen, sagde Poul Sand.

MCH skaber meromsætning og arbejdspladser 
Analysefirmaet Rambøll har lavet en beregning af MCH’s effekt på sin omverden. Den viser, at MCH’s gæster har skabt en meromsætning på 430 mio. kr. i lokalområdet, og sammen med MCH’s indkøb har det skabt en samlet lokal omsætning på 562 mio. Beskæftigelsesmæssigt har de mange aktiviteter i MCH skabt 537 arbejdspladser tilsammen i MCH og i lokalområdet.

- I MCH har vi mere end en bundlinje. Det betyder meget for os, at vi er med til at skabe beskæftigelse og omsætning til gavn for byen, kommunen, regionen og for hele Danmark, sagde Georg Sørensen, da han præsenterede Rambølls analyse, der også viste, at det høje aktivitetsniveau har betydet en stor stigning i betalingen for arbejdskraft hos idrætsklubber og foreninger. 

- Vi har i 2018 tilført foreningslivet 2,3 mio. kr. og til gengæld fået uvurderlig arbejdskraft fra de foreningsfrivillige, der donerer deres arbejdskraft til klubberne. Uden dem kunne vi på ingen måde gennemføre det program vi har haft, fastslog Georg Sørensen.

Hans Henrik Okstrøm nyvalgt til bestyrelsen
På årets generalforsamling var Poul Sand og Lars Bay-Smith på valg til bestyrelsen. Der var genvalg til Poul Sand, mens sidstnævnte ikke ønskede genvalg. Han blev erstattet af Hans Henrik Okstrøm, der er indehaver af konsulentvirksomheden XO-Ledelse og bestrider en række bestyrelsesposter.

Bestyrelsen i MCH A/S består således af Poul Sand (formand), Sten Andersen (næstformand), Emilia van Hauen, Hans Henrik Okstrøm samt medarbejderrepræsentanterne Esben Amorsen og Peter Frahm.

 

Hans Henrik Okstrøm - Fakta
• Selvstændig med konsulentvirksomheden XO-Ledelse i Herning.
• Bestrider en række bestyrelsesposter, heriblandt som bestyrelsesmedlem i Erhvervsrådet Herning – Ikast-Brande og som formand for blandt andet Herning HF & VUC, Holm Huse A/S og Nørmark Food A/S. 
• Har en baggrund fra den finansielle sektor igennem 36 år i Nordea-koncernen, hvor han i 2001 blev udnævnt områdedirektør for bankens midt- og vestjyske filialer. Forlod branchen i 2015 for at forfølge en passion om at hjælpe virksomheder og organisationer med at udvikle sig.
• Er 60 år, gift med Marlene og bosat i Herning.