07-03-2019  - MCH Presse

Evita tiltrækker frivillige fra hele Danmark

Evita tiltrækker frivillige fra hele Danmark

Inger-Lise Madsen og Eva Duncher er frivillige og syr kostumer til Evita. Foto: MCH/Tommas Hviid.

Musicalopsætninger i MCH Herning Kongrescenter er en stor holdindsats. Det stærke sociale og faglige fællesskab består af ildsjæle fra hele landet, og der er stadig plads til flere.

Når MCH producerer musicals, sker det blandt andet i kraft af de frivillige medarbejdere, der vender tilbage år efter år. Holdet består af cirka 65 frivillige, som enten optræder på scenen eller mere usynligt i kulissen, hvorfra de får forestillingen til at køre gnidningsfrit. Man finder dem i sminke- eller teknikrummet, på scenen og på syholdet. De kommer fra hele landet: Aalborg, Esbjerg, København, Odense, Silkeborg, Bording, Ikast og Herning - for bare at nævne nogle af deres hjemstavne.

Nogle har været med på holdet i alle 25 år og bliver ved på grund af den gode teamånd. Joan Andersen fra Herning har været med til at lave musical i MCH siden 2006. Hun begyndte som scenetekniker, men er nu sminkør og sætter hår på skuespillerne:

- Jeg startede, fordi en veninde var med på scenen, og jeg bliver ved, fordi jeg har fået en masse venner - ja en slags familie i MCH Musical. Det betyder meget for mig at være med, for man er en del af noget større. Der bliver altid lagt vægt på, at man ikke bare er sminkør, syerske eller tekniker, men at alles bidrag er vigtige, for at det hele går op i en højere enhed. Vi har et spændende kreativt fællesskab, hvor man lærer en masse nyt og ser hele maskineriet i en forestilling.

Højt niveau og stærk holdånd
Andre er helt nye på holdet, som for eksempel Jonas Østergaard Pedersen fra Aalborg, der er uddannet folkeskolelærer og til daglig studerer Anvendt Filosofi på Aalborg Universitet. Ved siden af studiet har han en passion for teater og drømmer om, at det en dag kan blive en levevej. Han indgår i ensemblet i Evita som sanger og danser i rollerne som arbejdsmand, tjener og soldat.

- Jeg synes, de opsætter fede musicals i Herning. Jeg så Les Misérables i 2017 og tænkte, at det ville jeg gerne være med i. Jeg oplever et meget højt niveau fra den kreative ledelse, og det er spændende at være tæt på de professionelle og få lov til at mærke deres seriøsitet. Det smitter af og højner arbejdsmoralen, og så har vi det vildt sjovt i pauserne, siger Jonas Østergaard Pedersen, som beskriver sig selv som "en, der samler på oplevelser".

- I Evita er der mange hurtige skift, og musicalen er intens fra start til slut. Det er spændende at være med til. Det er første gang, jeg er med i en forestilling, hvor historien bygger på noget ægte. Vi kan jo godt pjatte lidt under øvelserne, men forestillingen starter med Evitas begravelse, som jo har fundet sted i virkeligheden og efterlod et helt land i sorg. Det sætter stemningen, og hendes store betydning for Argentina indgyder respekt og præger vores indsats, siger Jonas Østergaard Pedersen.

De fleste frivillige har arbejde eller studier ved siden af, men er med i musicalopsætningen på grund af det sociale og det faglige.

- De frivillige i MCH Musical er meget forskellige, men de er alle dedikerede og passionerede mennesker, som gør en stor indsats her hos os, fordi de brænder for det. Der er god kemi og et godt og lærerigt sammenhold. For nogle er det en hobby, mens det for andre udvikler sig og bliver professionelt. Det er fedt at se den talentudvikling, siger projektleder i MCH Musical, Stina Tang Frandsen.

Behov for muskelstyrke og sans for skønhed
Der er stadig mulighed for at blive en del af holdet, der opbygger universet omkring Evita.

- Vi har altid plads til flere ildsjæle. Ingen forudsætninger kræves, for man bliver lært op. Kan man sminke, sy, trække tov, løfte, koordinere og har man lyst til at blive en del af et unikt fællesskab omkring musicals samt prøve kræfter med teaterverdenen, skal man ikke tøve med at henvende sig. Man får et kig ind bag fortæppet og bliver en del af det store tandhjul, der får forestillingen til at rulle, siger Stina Tang Frandsen.

Evita kan opleves i MCH Herning Kongrescenter 4.-27. april 2019. Er man interesseret i at blive frivillig i MCH's opsætning af Evita, skal man skrive til Stina Tang Frandsen på stf@mch.dk.