27-01-2023  - MCH Presse

Flot fejring og fremmøde til Art Herning-jubilæum

Flot fejring og fremmøde til Art Herning-jubilæum

Thorkild NB Nielsen (til venstre), Allis Helleland (i midten) og Georg Sørensen (til højre) talte alle til åbningen af den 25. udgave af Art Herning. Foto: MCH/Tony Brøchner.

25-års jubilaren Art Herning blev fredag eftermiddag 27. januar fejret ved en velbesøgt åbning med tre talere og historiske tilbageblik. Nu venter en weekend i MCH Herning Kongrescenter, hvor messens besøgende kan møde nogle af Danmarks førende gallerier og opleve hundredvis af værker kreeret af internationale, landskendte og nye kunstnere.

Tusindvis af værker er siden 1998 blevet solgt til hjem og virksomheder på Danmarks ældste kunstmesse af sin slags, Art Herning, der således i år fejrer 25-års jubilæum. Et jubilæum, der naturligvis blev grundigt berørt ved messens åbning, hvor to centrale skikkelser fra kunstverdenen foruden administrerende direktør i MCH A/S Georg Sørensen indtog talerstolen.

Sidstnævnte kaldte dagen for særlig, traditionen for både kær og stærk og takkede den mangeårige samarbejdspartner Danske Gallerier for kunstgallerisammenslutningens tillid og trofasthed. Han lykønskede med jubilæet og takkede også messens gæster, inden han slog et kærligt slag for kunsten og kom med en klar opfordring:

- Kunst spiller en vigtig rolle i vores samfund både på arbejdspladsen og i hjemmet, og der er meget at opleve og blive klogere på her de næste dage. Mange aktiviteter og 42 af Danmarks førende gallerier, der alle glæder sig til gode dialoger med jer. Og sikkert også gerne en god handel og et håndslag, hvor vi kigger hinanden i øjnene. Nyd nu kunsten i nuet og det at mødes i virkeligheden. Nyd nærværet og samværet, lød det fra Georg Sørensen.

Kunsthistoriker: Kunstmesserne har vundet
Også kunsthistoriker Allis Helleland, der i 13 år var direktør på Statens Museum for Kunst og også var åbningstaler på Art Herning tilbage i 2004, tog ordet denne eftermiddag. Hun fortalte om kunstmesser, gallerier og museer igennem de sidste 20-30 år og de dynamikker, der over årene har ændret sig.

- Der er gået 25 år, og man må sige, at det er kunstmesserne, der har vundet. Det er kunstmesserne, man går på, når man skal orientere sig om den helt nye kunst og hvad der er kommet på banen siden sidste år. Nu om dage er der så mange gallerier rundt omkring, og mange har ikke faste lokaler, men popper bare op hist og pist, så det er umuligt at følge med i galleriernes liv - hvis ikke vi havde kunstmesserne, konstaterede Allis Helleland og fortsatte:

- Art Herning er en levedygtig 25-årig, det må man sige - messen tager sig flot ud, og jeg håber, at der kommer mange besøgende i weekenden, og at der bliver solgt noget. Og det drejer sig ikke kun om salg, men også om at mødes, og dette er virkelig stedet, hvor mennesker mødes. Art Herning er som juleaften, hvor man hele tiden møder nogle, man kender - gallerister, kunstnere og samlere, som man kan få en god diskussion med.

Arrangør: Overvældende meget kunst
2023-udgaven af Art Herning byder på i alt 42 udstillere, der medbringer kunstværker fra omkring 250 internationale, landskendte og nye, talentfulde kunstnere. Netop gallerierne kom helt naturligt i fokus, da galleriejer og formand for Danske Gallerier Thorkild NB Nielsen indtog talerstolen, hvorfra han også kom ind på vigtigheden af at have en messe som Art Herning.

- Galleristerne har et særligt gen og et mantra om at være sporhunde for at finde de bedste, mest lovende og mest spændende kunstnere. At udstille dem i galleriet og dele glæden ved vores valg med så mange som muligt. Men gallerierne skal også være synlige for så mange kunstinteresserede som overhovedet muligt, og derfor går vi sammen om at skabe en kunstmesse som Art Herning. Her kan I opleve overvældende meget kunst, og vi kan møde voldsomt mange flere kunstelskere end i vores hverdag, konstaterede Thorkild NB Nielsen.

På jubilæumsmessen kan de besøgende opleve en gentagelse af succesen "Start din kunstsamling", hvor gallerierne fremviser værker, der alle har en pris på maksimalt 10.000 kroner. Desuden kan gæsterne komme tæt på nogle af landets helt nye kunstnerspirer, når kunstforeningen Kunst På Arbejde viser 20 værker fra Kunstakademiets årgang 2022. Tiltaget "Mød en gallerist" giver traditionen tro mulighed for at få en guidet tur på nogle af de mange interessante stande, mens Kunsten.nu står for et sceneprogram om kunst og kultur.

Art Herning finder sted i MCH Herning Kongrescenter 27.-29. januar 2023. Læs mere hér.