08-03-2020  - MCH Presse

Fra Herning med kurs mod OL

Fra Herning med kurs mod OL

De danske dressurryttere gjorde rent bord ved det femstjernede dressurstævne under Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, hvor Daniel Bachmann Andersen (tv.), Carina Cassøe Krüth (i midten) og Cathrine Dufour (th.) med henholdsvis tredje-, anden- og førstepladsen viste, at de kan blive et stærkt kort for landstræneren til OL i Tokyo. Foto: Ridehesten.com

Dansk Varmblods Hingstekåring i MCH Messecenter Herning blev i høj grad en hyldest til avlen og sporten. Med temaet ”Let the Games begin” blev publikum og deltagere sendt ud på en olympisk rejse – en rejse, der for de potentielle OL-ryttere kulminerer i Tokyo til sommer, og som for de unge, nykårede hingste er et fremtidsperspektiv.

Fem dages hestemekka har søndag nået sin afslutning i Herning, hvor Jyske Bank Boxen og samtlige haller i MCH Messecenter Herning har dannet rammerne om den årligt tilbagevendende Hest & Rytter-messe samt Dansk Varmblod Hingstekåring. Besøgende blev forkælet med alt fra gode messetilbud til dressur i verdensklasse, da arrangementet i år bød på en ekstra dimension, nemlig femstjernet dressur og iagttagelsesstævne for de danske dressurryttere på vejen mod OL.

Det dressurkyndige publikum kvitterede med store klapsalver, og smilene blev kun større, i takt med at OL-dommerne strøede 9- og 10-taller ud over de bedste danske ryttere. Helt magisk blev det, da Cathrine Dufour og Bohemian satte trumf på med to sejre til rekordscoren på cirka 83 procent. Det gav genlyd i fagmedier verden over, ikke mindst fordi dronningen af Herning, Cathrine Dufour, har fået en kronprinsesse i Carina Cassøe Krüth, som helt uimponeret red sin kun 9-årige Dansk Varmblodshoppe Heiline’s Danciera ind på andenpladsen med over 80 procent. Det gav en fantastisk stemning i Jyske Bank Boxen, og dermed begyndte dressurholdets rejse mod Tokyo i Herning på fremragende vis.

Fyrige, friske hingste og prestigefyldte priser
OL-temaet satte også sit tydelige aftryk på det traditionsrige gallashow, der i år havde titlen ”Let the Games begin”. Showet blev afholdt både fredag og lørdag aften i Jyske Bank Boxen, der lagde gulv til alt fra imponerende hestefortolkninger af ”Guldfireren” og synkronsvømning til flotte musikalske indslag og prestigefyldte prisoverrækkelser.

Blandt priserne var den ærefulde MCH’s Varmblodspris, der blev overrakt af administrerende direktør i MCH A/S Georg Sørensen og formand for Dansk Varmblod Jan Pedersen til Bøgegården som anerkendelse af en enestående avlspræstation. H.K.H. Prinsesse Benediktes Vandrepræmie blev også uddelt under gallashowet - i år af datteren prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, som overrakte prisen til avler Søren Knudsen for opdræt af springhesten Albert K, der var på landsholdet ved EM i Rotterdam i fjor.

Det er i år 40 år siden, at Dansk Varmblod valgte at flytte forbundets kåring af hingste til Herning, og siden har begivenheden udviklet sig til at være helt unik i verden – faktisk den eneste af sin art, som formår at kombinere både udstilling, international springning og dressur samt kåring af hingste på allerhøjeste niveau. Igen i år har fremsynede hingsteholdere indkøbt unghingste fra den øverste hylde på de store, internationale kåringspladser, så Dansk Varmblods kåring i Herning har udviklet sig til en europafinale for de unge hingste, som fortsat skal sikre, at dansk ridesport og avl fastholder momentum.

Foruden kåring af hingste, dressur og gallashow har årets program været spækket med aktiviteter for de besøgende. Arrangementet har blandt andet budt på en række gratis foredrag med anerkendte folk fra branchen, ligesom besøgende har kunnet overvære Tom Williams fra Haderslev Beslagsmedje tage titlen som landets bedste beslagsmed i Danish Open Farrier Championship 2020. På salgsmessen Hest & Rytter har de besøgende desuden købt ind af alt fra rideudstyr til staldinventar blandt de mange udstillere.

Båret af frivillighed
Dansk Varmblods organisation ledes af en bestyrelse bestående af frivillige, og anført af direktør Casper Cassøe og 12 ansatte på sekretariatet har der bag hingstekåring stået 350 frivillige, som har arbejdet hårdt for at få det store arrangement afholdt på bedste vis.

Årets udgave blev desværre afholdt i en mørk skygge af coronavirus. Forebyggende foranstaltninger blev på opfordring af myndighederne implementeret i samarbejde med MCH forud for begivenheden, og fredag tog Dansk Varmblods ledelse en beslutning om at fortsætte det igangværende arrangement og hæfte sig ved, at statsministeren kom med en anbefaling og ikke et påbud.

– Jeg er stolt over det store arbejde, som vores mange frivillige har udført alle dage, og jeg glæder mig over opbakningen fra de mange deltagere, udstillere og besøgende, som lagde vejen forbi. Vi har tilbudt dem, som måtte være utrygge ved at deltage, at ombytte dette års billet med en ny til næste års hingstekåring, og det er der nogle få hundrede, som har taget imod, fortæller Jan Pedersen, der tilføjer:

– Nu kan vi begynde at se fremad mod efterårets World Cup her i Herning og til næste års hingstekåring – forhåbentlig uden corona i fokus, slutter Jan Pedersen.

Dansk Varmblods Hingstekåring og Hest & Rytter afholdes igen 10.-14. marts 2021.


Se flere billeder