25-04-2024  - MCH Presse

Generalforsamling i MCH: Der er rigtig meget at glæde sig over og se frem til

Generalforsamling i MCH: Der er rigtig meget at glæde sig over og se frem til

Generalforsamling i MCH A/S, 25. april 2024. Foto: MCH/Tony Brøchner.

For første gang siden 2019 oplevede MCH A/S i 2023 et helt år med aktiviteter, og det afspejler sig i det samlede besøgstal, der ligger over besøgsgennemsnittet for det seneste årti. Det stod klart på oplevelseskoncernens generalforsamling 25. april 2024, hvor det også fremgik, at det budgetterede resultat trods en rentestigning holdt stik. Samtidig er det igen lykkedes at skabe et stort udbytte for lokalområdet.

Arrangementsdage og besøgstal 2023

 • MCH A/S i alt
  417 arrangementsdage – 972.000 gæster
 • MCH Herning Kongrescenter
  235 arrangementsdage – 128.000 gæster
 • Jyske Bank Boxen
  41 arrangementsdage – 344.000 gæster
 • MCH Arena
  26 arrangementsdage – 182.000 gæster
 • MCH Messecenter Herning
  109 arrangementsdage – 313.000 gæster
 • Øvrige lokationer
  6 arrangementsdage – 5.000 gæster

Da bestyrelsesformand i MCH A/S Poul Sand indtog talerstolen på virksomhedens ordinære generalforsamling torsdag aften, mindede han først om, at han havde indledt de seneste fire generalforsamlinger med ordene ”En ordinær generalforsamling i en ekstraordinær tid”. Corona og krig i Europa og nu også Mellemøsten har medført betydelige økonomiske følger, som man også har mærket i MCH A/S.

- Det kommer vi til at høre mere om, når vi ser tilbage på økonomien i 2023 – et udfordrende år med et resultat som forventet trods store rentestigninger – og hvor der samtidig er rigtig meget at glæde sig over og se frem til, lød det fra Poul Sand, der konstaterede, at året var det første hele år med aktivitet i MCH A/S siden 2019, og at både antallet af aktiviteter og besøgstallet var derefter:

- 2023 bød på i alt 263 arrangementer, der strakte sig over i alt 417 arrangementsdage på tværs af de fire faciliteter MCH Messecenter Herning, MCH Herning Kongrescenter, Jyske Bank Boxen og MCH Arena. Og med samlet 972.000 gæster var vi over besøgsgennemsnittet for det seneste årti på 959.000 gæster.

Se de enkelte faciliteters antal arrangementsdage og besøgende i faktaboksen.

Eftertrykkeligt udbytte for lokalområdet og regionen
I sin tale berørte formanden også det faktum, at MCH A/S også i 2023 formåede at skabe et eftertrykkeligt udbytte for lokalområdet og regionen, hvad angår både omsætning, beskæftigelse og branding.

Analysefirmaet Rambøll har beregnet gæsternes og udstillernes forbrug ud fra Visit Denmarks døgnforbrugsstatistik. Sammen med MCH’s indkøb hos leverandører har man skabt en lokal omsætning på 452 millioner kroner og en samlet meromsætning på 613 millioner kroner.

Også den direkte beskæftigelsesmæssige effekt er blevet beregnet, og lokalt var den 583 fuldtidsstillinger – det højeste nogensinde. Den totale beskæftigelseseffekt i Danmark var 674 stillinger.

Formanden takkede de lokale idrætsklubber for den uundværlige hjælp, som MCH A/S også i 2023 fik fra klubberne, der blev betalt 1 million kroner i løn for medlemmernes indsats med blandt andet tjeneropgaver – en stigning på 200.000 kroner sammenlignet med sidste år.

- Det er en drivkraft for os alle i MCH at betyde meget for mange. Derfor glæder vi os over den meget positive effekt, vi har på vores omverden, fastslog Poul Sand, der også rettede en generel tak til MCH’s samarbejdspartnere og kunder:

- Den stærke opbakning fra vores mange gode, faste samarbejdspartnere og kunder er vigtig – ja altafgørende. Derfor til alle: Tak for den fortsatte tillid, der bekræfter behovet for vores forretningsgrundlag.

6 millioner kroner bedre resultat end forventet
Administrerende direktør i MCH A/S Georg Sørensen var også på talerstolen, og han gennemgik regnskabet for 2023, der blandt andet blev udfordret af høje energipriser og rentestigninger udover det budgetterede svarende til 6 millioner kroner. Ikke desto mindre overholder regnskabet budgettet, der således lød på et forventet underskud på 25 millioner kroner. Dermed præsterede oplevelseskoncernen altså et resultat før renter, der var 6 millioner kroner bedre end forventet.

- 2023 var et økonomisk udfordrende år, hvilket på ingen måde var en overraskelse, da vi allerede i forbindelse med sidste års generalforsamling meldte ud, at vi så ind i et betragteligt underskud i 2023. Imidlertid er resultatet af vores kerneforretning faktisk væsentligt bedre end budgetteret. Samtidig er det en investering at bygge en ny organisation op til de kommende år, sideløbende med senfølgerne af to års nedlukninger, forklarede Georg Sørensen.

Han fortalte også, at der arbejdes målrettet mod balance her i 2024, ligesom der ses positivt frem mod 2025 og 2026 og de arrangementer, der venter forude, herunder ikke mindst VM i Herrehåndbold, VM i Ishockey og EuroSkills, alle i 2025.

- Målet for i år er en forbedring på 25 millioner kroner og i 2025 på 35 millioner kroner set i forhold til 2023, lød det fra Georg Sørensen.

2024 rigtig fornuftigt fra land og med meget mere i vente
Om indeværende år kunne det konstateres, at der har været høj aktivitet, og at der fortsat er mange store messer og arrangementer i vente.

- Vi har i årets første fire måneder allerede gennemført 10 messer og udstillinger: Art Herning, Formland Spring, Motorshow, Ferie for Alle, Hest & Rytter, Madværkstedet på Bornholm, Loppe- og stumpemarked, Icehorse Festival, Foodexpo og Gamebox Festival. Generelt har alle messer været velbesøgte, og vores tilfredshedsmålinger blandt både gæster og udstillere har været rigtig gode, konstaterede Georg Sørensen.

Jyske Bank Boxen har foreløbig i år budt på DR’s sportsgalla, Supercross, Santander Final 4, Dansk Varmblods gallashows, en DR-lørdag med ikke mindre end tre arrangementer og Efterskolernes Gymnastikstævne. Forude venter to udsolgte koncerter med Bryan Adams, LykkeCup, tennis i verdensklasse med Caroline Wozniacki og Holger Rune, en koncert med André Rieu, og til efteråret gælder det blandt andet genopståede Aqua, ligesom der i december er debut til FACEOFF – et internationalt gymnastikevent.

Endelig har MCH Herning Kongrescenter i løbet af årets første fire måneder allerede taget imod flere end 76.000 gæster til 102 arrangementsdage, der har budt på messe, møder, kongresser, koncerter, shows og fester.

Digitalisering, bæredygtighed og værtskab i verdensklasse
På generalforsamlingen fremgik det desuden, at MCH A/S fortsat har fokus på digitalisering og bæredygtighed, hvor genanvendelse, socialt ansvar, affald, fødevarer og energi er i centrum. Der er påbegyndt en ISO-certificering for bæredygtige events.

Digitaliseringsmæssigt lancerede MCH A/S i 2023 nye hjemmesider for alle virksomhedens messer, og ambitionen er at styrke forretningen og øge værdien for både udstillere og besøgende. Generelt er det en målsætning, at messerne kan udvikle sig til at være i målgruppernes bevidsthed 365 dage om året og dermed generere leads til udstillerne året rundt.

Endelig blev der på generalforsamlingen oplyst om et igangværende strategisk, visionært udviklingsarbejde, hvor fokus især er på MCH’s DNA under overskriften ”værtskab i verdensklasse” sammen med indhold og udvikling i takt med tiden.

Generalforsamlingen genvalgte Sten Andersen og Emilia van Hauen og konstituerede sig efterfølgende med Poul Sand som formand og Sten Andersen som næstformand, Emilia van Hauen og Lars Tveen som bestyrelsesmedlemmer og Esben Amorsen og Peter Frahm som medarbejderrepræsentanter.


Se flere billeder