01-09-2020  - MCH Presse

Generalforsamling i MCH: Fremgang stoppet af corona

Generalforsamling i MCH: Fremgang stoppet af corona

Med behørig afstand havde bestyrelsesformand i MCH A/S Poul Sand (tv.) og administrerende direktør Georg Sørensen (th.) mandag aften taget plads ved den årlige generalforsamling. Foto: MCH/Tony Brøchner

MCH A/S så ved årets ordinære generalforsamling mandag 31. august tilbage på en kontrastfyldt tid i koncernen. Et MCH i topform blev på grund af covid-19 ramt af nedlukningen i Danmark, og mandag måtte koncernen nedlægge 66 stillinger.

Udvalgte tal fra 2019:

  • MCH A/S havde for andet år i træk flere end en million besøgende, nemlig 1.071.945 fordelt på 356 arrangementer.
  • Omsætningen var på 347 mio. kr. og dermed den næststørste i koncernens historie.
  • MCH beskæftigede i 2019 gennemsnitligt 302 helårsansatte fordelt på 251 fastansatte og over 1.000 timelønsansatte.
  • I alt 323.000 besøgte i 2019 årets 23 fag- og publikumsmesser samt udstillinger.
  • 2019 blev indledt med årets største sportsevent i Danmark, VM i herrehåndbold. 131.225 besøgte Jyske Bank Boxen til de i alt 27 kampe, der kulminerede 27. januar, da håndboldherrerne vandt verdensmesterskabet i Jyske Bank Boxen.
  • Forretningsområdet ’Møder, kongresser, konferencer og større fester’ stod for hele 199 arrangementer og samlede 93.000.
  • Musikalsk set bød året på store danske og internationale stjerner i Jyske Bank Boxen, hvor blandt andre Lukas Graham, Mark Knopfler, Rod Stewart, John Mayer og Volbeat indtog multiarenaen. I MCH Herning Kongrescenter var der gang i både koncerter, comedy, foredrag og musicals. I alt 656.532 gæster lagde vejen forbi Jyske Bank Boxen og MCH Herning Kongrescenter i forbindelse med de i alt 134 arrangementer inden for kultur og sport i 2019.
  • Flere messer oplevede besøgsfremgang, heriblandt Transport-messen, der havde en besøgsfremgang på 19 procent sammenlignet med den seneste messe i 2017. Fremgangen var også markant for Ferie for Alle, Art Herning samt det traditionsrige Loppe- og stumpemarked, der med 30 procent stod for den største besøgsfremgang.
  • For første gang i koncernens historie husede kongrescentret fire politiske stormøder inden for samme halvår. Foruden Venstres ordinære landsmøde i november blev Venstres ekstraordinære landsmøde, Dansk Folkepartis årsmøde samt Det Konservative Folkepartis landsråd afholdt i september.

- En ordinær generalforsamling i en ekstraordinær tid. Således indledte bestyrelsesformand i MCH A/S Poul Sand mandag aften den årlige generalforsamling, der både indebar et tilbageblik på 2019 og en status på den nuværende situation i koncernen.

Igennem fem måneder har MCH været lukket ned som følge af coronakrisen. Måneder uden indtjening samt udsigt til langvarige følger af krisen betød mandag, at koncernen var nødsaget til at nedlægge 66 stillinger.

- Den aktuelle status i MCH er historisk alvorlig med udsigt til uvished og begrænsende restriktioner af uvis varighed. På denne generalforsamling er det vores opgave at se tilbage på 2019. Det kommer vi til at gøre – selv om det kan virke surrealistisk og virkelighedsfjernt, fortsatte Poul Sand.

Et 2019 i topform
På linje med 2018 var 2019 også et rekordår. For andet år i træk kunne MCH byde flere end en million besøgende – helt præcist 1.071.945 – velkommen på koncernens fire lokationer MCH Messecenter Herning, MCH Herning Kongrescenter, MCH Arena og Jyske Bank Boxen. Gæsterne var fordelt på 356 arrangementer inden for alt fra fagmesser, publikumsudstillinger, kongresser, møder og større fester til kultur- og sportsarrangementer.

Koncernens 23 messer tiltrak i alt 323.000 besøgende, mens møder, kongresser, konferencer og større fester samlede 93.000 mennesker. Samtidig deltog 656.000 gæster i kultur- og sportsarrangementer, og årets største sportsevent var VM i herrehåndbold i januar, som tiltrak 131.000 glade håndboldfans til Jyske Bank Boxen.

Den store aktivitet betød, at omsætningen i 2019 landede på 347 millioner kroner, hvilket er den næststørste omsætning i hele koncernens historie – kun overgået af 2018. Resultatet før skat endte på linje med forventningerne på 1,3 millioner kroner. Det samlede EBITDA for 2018 og 2019 var på 67,1 millioner kroner. 

- Som det fremgår af tallene, var MCH pr. 31. december 2019 en sund virksomhed, som de seneste to år i træk havde flere end en million gæster – en god indtjeningsevne og en god likviditet, lød det fra Georg Sørensen.

MCH skabte lokal beskæftigelse og meromsætning
I samarbejde med analysefirmaet Rambøll er der foretaget en række beregninger af MCH’s effekt på omverdenen. Her viser 2019-beregninger, at MCH skabte en meromsætning i lokalområdet på 503 millioner kroner samtidig med, at de mange aktiviteter i koncernen tilsammen resulterede i, at 555 arbejdspladser i MCH og lokalområdet blev skabt. Desuden tilførte MCH 2 millioner kroner til foreningslivet, som kvitterede med arbejdskraft fra de foreningsfrivillige til arrangementer på koncernens matrikler. 

I 2019 beskæftigede MCH gennemsnitligt 251 fastansatte medarbejdere. Omregnes de mange timelønnede desuden til fuldtidsstillinger, beskæftigede MCH i alt 302 helårsansatte.

- En slående og trist kontrast til, at vi i dag desværre har opsagt mange dygtige medarbejdere, konstaterede Poul Sand ved den årlige generalforsamling.

En uvis fremtid
De gode takter fra 2019 blev trukket med ind i 2020, hvor Art Herning og Formland hver især tiltrak næsten 10.000 besøgende til henholdsvis kunstmesse og interiør- og designmesse. Ferie for Alle i februar satte også nye rekorder og tiltrak knap 1.200 udstillere fra 45 lande og flere end 63.000 besøgende fordelt på tre dage.

Selvom 2019 og starten af 2020 på alle fronter tegnede godt, ramte coronakrisen MCH med en sådan kraft, at koncernen mandag så sig nødsaget til at nedlægge hver fjerde stilling efter ophør af lønkompensationsordningen, som koncernen havde benyttet til at fastholde sine medarbejdere siden marts.

- Jeg har været her i 37 år, de seneste 25 år som direktør. Indtil marts stod vi med et MCH i fremdrift med en million gæster om året – inden vi helt uforvarende blev ramt af krisen, der nu desværre får konsekvenser for mange familier. Det er tungt at skulle sige farvel til så mange værdsatte medarbejdere, der hver og én både fagligt og personligt har bidraget til MCH. Det gør ondt. Meget ondt. Men vi skylder dem – og alle andre – at fortsætte kampen for MCH. Og den kamp skal vi vinde, sagde Georg Sørensen og understregede:

- Vi vil fortsat arbejde hårdt for MCH – til gavn for erhvervslivet, for publikum, for Herning, for regionen og for Danmark.