24-01-2020  - MCH Presse

Guldjagten er sat ind på Art Herning

Guldjagten er sat ind på Art Herning

Efter den officielle åbning besøgte administrerende direktør i MCH A/S Georg Sørensen og kunstikon Bitten Damgaard Galleri Birch og fik sammen med Børge Birchs datter, Anette Birch, et kig i bogen om kunsthandlerens berømte kunstrejse i Europa. Foto: MCH/Tony Brøchner

Under temaet 'Er kunst mere værd end guld?' åbnede Art Herning fredag eftermiddag dørene til den 23. udgave af kunstmessen, der i weekenden 24.-26. januar byder på en unik mulighed for både at se, høre om og købe samtidskunst fra gallerier fra hele landet.

- Lad guldjagten gå ind, lød det fra Georg Sørensen, administrerende direktør i MCH A/S, da der fredag eftermiddag var fernisering af den 23. udgave af Art Herning i MCH Herning Kongrescenter.

Kunstmessen samler fra 24. til 26. januar 40 gallerier fra hele Danmark, og fra scenen takkede Georg Sørensen både samarbejdspartner og udstillerne, der præsenterer værker fra flere end 250 kunstnere - lige fra lands- og verdenskendte kunstnere til kunstscenens nyeste talenter.

- Tak til Danske Gallerier for at denne dejlige tradition er mulig, hvor de personlige relationer kan dyrkes. Igen er messen udsolgt og kan byde på 40 af Danmarks allerbedste gallerier. I har alle sammen gjort en stor indsats, og I fortjener virkelig en fantastisk weekend her i Herning med gode kontakter - såvel kendte som nye, sagde Georg Sørensen, der samtidig kom med en opfordring til gæsterne:

- Nyd kunsten og det at mødes i virkeligheden. Tag en kunstsnak med galleristerne - de glæder sig til at møde jer face-to-face. Og kom endelig igen i løbet af weekenden sammen med venner og familie, lød det fra direktøren, der efterfølgende bød velkommen til årets åbningstaler, kunstikonet Bitten Damgaard.

Nationalbankens guldreserve som skulptur
- Min passion for kunst har jeg udelukkende fra min mand Aage. Han havde fået - som han selv sagde det - "giften i sig" med hensyn til interessen for kunst. Hans opfattelse var, at kunsten skulle være der, hvor mennesker arbejdede, og derfor indledte vi et samarbejde med Børge Birch fra Galleri Birch, der også er repræsenteret her på Art Herning. Han skulle indføre os mere eller mindre novicer i kunstens verden, og det gjorde han. Børge Birch kom siden til at betyde alt for os og det, vi har beskæftiget os med inden for kunst, fortalte Bitten Damgaard.

Temaet for årets kunstmesse er et citat, som netop den kendte kunsthandler Børge Birch står bag, nemlig: 'Er kunst mere værd end guld?'. Det spørgsmål sendte Georg Sørensen passende videre til Bitten Damgaard ved åbningen af Art Herning, og hendes svar var klart:

- Jeg er enig med Børge Birch: Kunst er mere værd end guld. Guld er et materiale, et dyrt materiale, men det er ikke noget værd, før det bliver forarbejdet. På et tidspunkt sad Aage i bestyrelsen for Nationalbankens Jubilæumsfond, og der var han simpelthen så formastelig, at han foreslog, at man tog guldreserverne i Nationalbanken, lavede en skulptur og stillede den på Rådhuspladsen. Det blev dog aldrig til noget, fortalte Bitten Damgaard, der med sin fortælling bredte både grin og klapsalver blandt de besøgende.

Tre samtaler om kunstens værdi
Besøgende har under messen mulighed for at dykke yderligere ned i spørgsmålet om kunstens værdi, når mediet Kunsten.nu inviterer til et spændende sceneprogram med netop kunstværdi som tema. Besøgende kan både lørdag og søndag overvære samtaler og debatter med tre erfarne kunstkendere, der vil give hver deres bud på, hvordan man kan anskue kunstens værdi.

Gallerist Charlotte Fogh vil blandt andet tale om prissætning af kunst, museumsdirektør Holger Reenberg vil belyse kunstens historiske og samfundsmæssige værdi, mens kunstkritiker Trine Rytter Andersen vil dykke ned i, hvad kunstnerisk kvalitet i virkeligheden er for en størrelse.

Søndag er der mulighed for at komme helt tæt på kunsten, når tre gallerister i tidsrummet 12.00-14.00 står klar til at dele ud af deres viden. Her vil Thorkild NB Nielsen, Jørgen Østergaard og Tom Christoffersen på skift tage de besøgende med på rundtur blandt forskellige udstillere og udlægge livet som gallerist samt deres syn på forskellige kunstarter.

Art Herning kan opleves 24.-26. januar i MCH Herning Kongrescenter. Læs mere på www.artherning.dk.


Se flere billeder