20-09-2023  - MCH Presse

HI-messen byder på robotter, automatisering og prisuddeling

HI-messen byder på robotter, automatisering og prisuddeling

HI-messen dannede også ramme om uddelingen af DIRA Automatiseringsprisen i 2021, hvor Danfoss Drives vandt. Foto: MCH/Lars Møller.

Fremtiden er i fokus, når robotterne indfinder sig på HI Tech & Industry Scandinavia i MCH Messecenter Herning 3.-5. oktober. På messen favnes fremtidens projekter og kunder, ligesom kimen lægges til nye samarbejder. Også vinderen af DIRA Automatiseringsprisen skal kåres på messen.

Bestseller, HMF Group og Welltec er årets tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen, der hvert år uddeles til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie. Og foruden naturligvis at byde ind med innovative løsninger deler de et andet fælles træk, der forventes at blive dominerende i fremtiden.

- I år kendetegnes alle tre nominerede automatiseringsprojekter ved, at løsningerne er skabt gennem et tæt og bredt samarbejde af mange virksomheder. Fremtidens store projekter kræver mange kompetencer, som sjældent kan leveres af én partner, konstaterer Søren Peter Johansen, faglig leder på Teknologisk Institut og sekretariatsleder i DIRA, og giver en status på, hvor danske virksomheder generelt står i forhold til automatisering:

- Mange virksomheder i Danmark er allerede i gang med automatisering af produktion og logistikfunktioner, ligesom der anvendes fleksible robotter. Danmark er godt med, når vi snakker simpel håndtering af emner - men der er stadig et kæmpe potentiale for automatisering af processer inden for montage, efterbehandling, kontrol samt logistik.

HI-messens samlende kvaliteter
Ifølge Søren Peter Johansen er det helt afgørende, at danske virksomheder hopper med på automatiseringsbølgen.

- Mange virksomheder er ikke i gang endnu, og de risikerer at blive udkonkurreret af virksomheder i udlandet, der har billigere arbejdskraft - eller af danske konkurrenter, som automatiserer, vurderer Søren Peter Johansen, der er af den opfattelse, at HI-messen er særdeles vigtig for automatisering i Danmark:

- På messen kan de enkelte virksomheder vise og fremhæve deres spidskompetencer. Samtidig kan de bruge messen til at spotte kommende samarbejdspartnere, så flere virksomheder sammen kan stille med netop de kompetencer og den erfaring, som fremtidens projekter og kunder kræver. HI-messen er derfor stedet, hvor fremtidens partnere mødes på langs, men også på tværs af værdikæden.

Løsninger, der peger mod fremtiden
De tre nominerede til årets DIRA Automatiseringspris hyldes alle af juryen for at inspirere og bane vejen til fremtiden.

Bestseller i Taulov ved Fredericia er nomineret for at have implementeret et fuldautomatisk lagersystem med 79 Skypod-robotter samt fem andre robotter til de-palletering, kartonåbning og palletering.

HMF Group og deres digitale fabrik, som de har stående ved integratoren Migatronic Automation i Aabybro i det nordjyske, er i fuld gang med at implementere den helt nye digitale fabrik ved navn Future Factory til fremstilling af kraner. Det centrale element er at erstatte manuelle hæfte- og svejseopgaver med robotteknologi, der samarbejder på tværs af både teknologier og processer.

Hos Welltec i Allerød på Nordsjælland, der udvikler og fremstiller løsninger til energisektoren, har man implementeret en produktivitetsfremmende digital totalproduktionsløsning, som både integrerer data, intern logistik, automatisering og tredjeparts-maskiner.

Messens besøgende kan onsdag 4. oktober klokken 13.45 blive klogere på alle tre projekter, når disse præsenteres på DI Produktions stand i Hal J.

HI Tech & Industry Scandinavia finder sted i MCH Messecenter Herning 3.-5. oktober 2023, og DIRA Automatiseringsprisen uddeles 4. oktober.  Læs mere hér.


Se flere billeder