09-09-2022  - MCH Presse

Industrien kalder på automatisering: Nye løsninger præsenteres på Automatik 2022

Industrien kalder på automatisering: Nye løsninger præsenteres på Automatik 2022

Robotter er ifølge både Dansk Industri og Dansk Metal en vigtig del af vejen frem i landets produktionsvirksomheder, der kæmper med mangel på arbejdskraft. Foto: MCH/Lars Møller.

Danmark oplever en historisk stor mangel på arbejdskraft, og står det til Dansk Industri og Dansk Metal, er robotter og automatisering en helt afgørende del af løsningen. Netop den slags teknologier er omdrejningspunktet hos udstillerne på Automatik-messen 13.-15. september, der også gæstes af en række toneangivende oplægsholdere.

Et overflødighedshorn af højteknologiske løsninger inden for robotter og automatisering bliver fremvist på Automatik-messen i den kommende uge, hvor 138 udstillere står klar til at præsentere deres nyeste tiltag. Derudover kan man torsdag gå på opdagelse i InnovationLabs Demolab, der tilbyder hands-on-udforskning og afprøvning af fremtidens teknologier. Ligeledes forestår messen en stribe både aktuelle og fremsynede konferencer som eksempelvis 'Teknologi og arbejdskraft'. Her dykker repræsentanter fra Dansk Industri og Dansk Metal ned i de danske virksomheders udfordringer i forhold til ny teknologi som robotter og anskaffelsen af arbejdskraft.

- I 80 af landets kommuner betragtes manglen på arbejdskraft som den vigtigste udfordring, og det er selvsagt også noget, vi beskæftiger os meget med. Robotter og automatisering er en stor del af løsningen, hvis vi skal opretholde vores arbejdsevne og forblive konkurrencedygtige. Af samme grund er det vigtigt, at vi hele tiden deler værdifuld viden, udvikler og investerer i teknologi, og derfor arbejder vi på at udbrede kendskabet til nye løsninger, lige som vi kæmper for at gøre finansieringen af selv samme nemmere, udtaler branchedirektør i Dansk Industri Jacob Kjeldsen, der deltager i konferencen, og fortsætter:

- Vi er store tilhængere af robotter, men de er komplicerede at implementere, så det skal gøres ordentligt lige fra den indledende research til selve eksekveringen. Gribes processen fornuftigt an, styrker automatisering vores effektivitet, og jeg er meget glad for, at vi er kommet videre fra tankegangen om, at robotterne stjæler vores jobs. Faktisk er vi i Danmark særligt gode til såkaldt kollaborative robotter, hvor menneske og maskine arbejder tæt sammen - det er der noget helt poetisk over.

Nødvendigt med robotter
Også erhvervspolitisk chef i formandssekretariatet i Dansk Metal Emil Drevsfeldt Nielsen deltager i konferencen, og han opfordrer slet og ret til, at danske produktionsvirksomheder bruger robotter så meget som muligt. Det er i hans optik nødvendigt for at imødegå tidens store mangel på arbejdskraft.

- Demografien og de store investeringer i grøn omstilling øger behovet for faglærte. Derfor bliver vi nødt til at sikre, at de dygtige medarbejdere i industrien laver de opgaver, der er mest værdiskabende, og så skal robotterne overtage de ensformige, slidsomme og tunge opgaver, lyder det fra Emil Drevsfeldt Nielsen, der fortsætter:

- Det er virkelig vigtigt, for hvis tingene ikke ændrer sig ude i de små produktionsvirksomheder, så lukker de. Vi kan ikke bare ignorere, at både Østen og USA i disse år investerer massivt i ny teknologi. Det betyder, at de om få år får nogle helt andre konkurrencefordele, og hvis vi fortsat skal have produktionsindustri i fremtiden, er vi nødt til at kunne matche den viden og de produkter, som produceres.

Konferenceprogrammet byder desuden på temaer som kunstig intelligens, den digitale tvilling, industrialisering af affaldssortering og keramiske hybridlejer, lige som robotter også behandles på konferencen 'Robotter kan bruges overalt'.

Tre lærerige dage - og en prisoverrækkelse
Automatik er også stedet, hvor den prestigefyldte DIRA Automatiseringspris 2022 uddeles. De tre nominerede virksomheder, Hounö fra Randers, Palsgaard Spær fra Hampen og S.E.W. North Filtration fra Maribo, har ifølge Dansk Robot Netværk (DIRA) alle implementeret spændende automatiseringsløsninger.

Projektleder i MCH A/S Sisse Merrild Nielsen ser store perspektiver i årets messe og glæder sig til, at startskuddet lyder.

- Industrien er i rivende udvikling, og nye teknologier skyder hele tiden frem. Derfor er der særligt i denne tid brug for, at branchen samles om de nyeste løsninger, vidensdeling og netværk på tværs af sektorer. Vi glæder os til sammen med samarbejdspartnere og udstillere at byde indenfor til tre lærerige, spændende og innovative messedage med højaktuelle temaer på programmet, siger hun.

Automatik 2022 arrangeres af MCH A/S i samarbejde med BITVA, DIRA og VELTEK. Messen beskæftiger sig med motion og drives, robotteknologi, maskinautomation, fabriksautomation, procesautomation, hydraulik og pneumatik samt industriel IT og transmissionsteknik. Den finder i år sted i Brøndby Hallen 13.-15. september.