26-01-2024  - MCH Presse

Kunstens magi tydelig til velbesøgt åbning af Art Herning

Kunstens magi tydelig til velbesøgt åbning af Art Herning

Formand for Danske Galleriers messeudvalg Thorkild NB Nielsen (til venstre) og de to åbningstalere Toke Lykkeberg (i midten) og Georg Sørensen (til højre) mødtes om kunsten i forbindelse med åbningen af den 26. udgave af Art Herning. Foto: MCH/Tony Brøchner.

Art Hernings særlige status i det danske kunstlandskab og kunstens velgørende kvaliteter var i fokus, da kunstmessen åbnede med flot fremmøde og horisontudvidende taler fredag 26. januar 2024 i MCH Herning Kongrescenter.

Den kendte kurator, kritiker og kunstkonsulent Toke Lykkeberg og administrerende direktør i MCH A/S Georg Sørensen var begge på talerstolen, da den 26. udgave af kunstmessen Art Herning fredag eftermiddag åbnede for øjnene af en stor og forventningsfuld skare i MCH Herning Kongrescenter. Først gjaldt det Georg Sørensen, der indledningsvist talte om tradition og fornyelse.

- Og fornyelse ér kunsten en sikker garant for hver eneste gang. Inspirerende nytænkning i takt med tiden - eller måske en takt eller to foran tiden og nuet, konstaterede Georg Sørensen, der samtidig opfordrede de besøgende til at dyrke det personlige møde og kunstmiljøets unikke egenskaber:

- Nyd nu kunsten i nuet, nyd nærværet og samværet. Nyd magien og mulighederne i det personlige møde omkring kunsten - magien i momentet, når vi mødes, og mulighederne i nærværet. Nærværet omkring kunsten, her på messen.

Samtidig rettede Georg Sørensen en stor tak til de mange besøgende, til de deltagende 43 gallerier, der tilsammen stiller med kunst skabt af flere end 250 danske og internationale kunstnere, og til brancheforeningen Danske Gallerier, der har tre personer i messeudvalget.

Åbningstaler: Art Herning forlænger stor epoke i dansk kunsthistorie
Derpå overlod Georg Sørensen stafetten til bestyrelsesmedlem i Ny Carlsbergfondet Toke Lykkeberg, der med sin omfattende kunstbaggrund og sit lokalkendskab (hans far kommer fra Herning, red.) tog os med på en tur tilbage til Art Hernings spæde år. På den tid var han selv travlt optaget af det daværende viltre københavnske kunstmesselandskab, men messen i Herning gjorde et stadigt stærkere indtryk.

- Langsomt begyndte det at dæmre for mig og andre, at i udkanten af dette københavnske drama voksede en anden messe sig stor og stærk - finanskrise, corona og så videre til trods. Gallerier og kunstnere fra øverste hylde begyndte at tage til Herning, påpegede Toke Lykkeberg, der samtidig konstaterede, at Art Herning her 26 år efter førsteudgaven af messen er landets ældste kunstmesse.

Siden mindedes han den kendte tekstilfabrikant og kunstsamler Aage Damgaard, der i sidste århundrede var med til at trække nogle af tidens største kunstnere fra ind- og udland til Herning.

- Det er en stor epoke i dansk kunsthistorie. Og når vi står her på Art Herning, er det som om, at den endnu ikke er slut. I hvert fald kan jeg personligt sige, at min egen passion for kunst nok finder sine rødder her. Og jeg kender samlere og kunstnere i København, som jeg af og til løber ind i, som givetvis har det på samme måde, fastslog Toke Lykkeberg.

Derefter erklærede han messen for åben, hvorefter de besøgende hurtigt fyldte udstillingen.

Art Herning finder sted i MCH Herning Kongrescenter 26.-28. januar 2024. Læs mere hér.


Se flere billeder