Finalisterne i kokke- og tjenerkonkurrencerne
Årets Kok
- Bendix Sixhøj Laursen - Restaurant Mark
- Bjarke Jeppesen - Restaurant Tree Top
- Cille Bunk Pedersen - Bistro Boheme
- Jesper Løbner - Restaurant Nögen
- Mathias Christensen - Crowne Plaza Hotel
- Michael Nørtoft - Geranium
- Patrick Godborg - Radio
- Sophia Rosa Antorini - Restaurant Domæne
Årets Tjener
- Amalie Druekær Rasmussen - Støvlet Katrines Hus
- Andreas Kobs Laursen - Restaurant Tree Top
- Dennis Blok - Molskroen
- Emil Pandrup - Kong Hans Kælder
- Henrik Lindegaard - Kokkedal Slot
- Ketil Sauer - Sauer Wine
- Kristine Slott Olsen - Restaurant Calma
- Marc Thejl Hansen - Schackenborg Slotskro
Nordic Green Chef
- Sara Káradóttir - Island
- Antti Tynkkynen - Finland
- Alexander Johnsen - Danmark
- Eline Sofie Sunde - Norge
- Emil Persson - Sverige
Nordic Chef
- Iðunn Sigurðardóttir - Island
- Pyry Nykänen - Finland
- Alexander Johnsen - Danmark
- Nils Flatmark - Norge
- David Forsman Törnqvist - Sverige
Nordic Waiter
- Andrea Guðrúnardóttir - Island
- Joonas Heino - Finland
- Andreas Kobs Laursen - Danmark
- Mathias Toresen - Norge
- Albin Haponen Käkelä - Sverige
Kunsten at mikse den helt perfekte cocktail og mocktail kommer i fokus på årets udgave af Foodexpo, hvor landets dygtigste og mest talentfulde bartendere deltager i Danmarksmesterskaberne for bartendere på Bar-Scenen. Med spandevis af innovative idéer er der lagt op til både velsmag og underholdning i særklasse, når den ædle disciplin nyfortolkes.
- Publikum kan forvente et spektakulært show af talent og kreativitet. Deltagerne vil skubbe grænserne for, hvad der er muligt inden for mixologi og præsentere nyskabende mocktails og cocktails, der ikke kun er en fryd for ganen, men også en visuel fest. Det er en unik chance for at se nogle af landets bedste bartendere i aktion og for at blive inspireret af den kunst og videnskab, der ligger bag hver drink, fastslår Zander Lauritzen Hansen, stifter af Mixology International, der arrangerer mesterskaberne.
Han fortæller, at tendensen inden for bartenderkunsten er et øget fokus på bæredygtighed og lokale råvarer. Bartendere eksperimenterer i stigende grad med at skabe egne ekstrakter, bitters og fermenterede ingredienser i bestræbelserne på at tilføje unikke dybder til deres cocktails. Samtidig er alkoholfrie cocktails mere populære end nogensinde, og i det hele taget er bartenderkunsten inde i en rivende udvikling - af samme grund har arrangøren høje forventninger til mesterskaberne.
- For både mocktail- og cocktailkonkurrencen forventer jeg et højt niveau af innovation og kreativitet fra deltagerne. I mocktailkonkurrencen er udfordringen at skabe noget forfriskende og originalt uden alkohol, mens cocktailkonkurrencen giver bartenderne mulighed for at eksperimentere med en bred vifte af spiritus og teknikker for at skabe komplekse og harmoniske drikke. Jeg forventer, at deltagerne demonstrerer det kunstneriske og håndværksmæssige niveau, som dansk bartending er kendt for, lyder det fra Zander Lauritzen Hansen.
Danmarksmesterskaberne i mocktail finder sted på messens åbningsdag, mens det på andendagen gælder cocktailafdelingen af mesterskaberne. På sidstedagen lægger Bar-Scenen gulv til workshops med vin og spiritus som omdrejningspunkt.
Årets Kok og Årets Tjener - sprudlende køkkendyst
Ligeledes på Foodexpo skal Årets Kok og Årets Tjener findes, og det sker i en sprudlende køkkendyst mellem otte af landets bedste kokke og ditto tjenere. Begge titler hører til de mest ærefulde og eftertragtede i den gastronomiske verden, og det er allerede på messens førstedag, at vinderne findes og kåres.
De otte kokkefinalister har seks timer og 30 minutter til at kreere en så ypperlig tre-retters menu som muligt, hvorefter lækkerierne serveres for et panel af særligt indbudte gæster og stjernedommere. I kokkekonkurrencen bedømmes deltagerne ud fra en stribe kriterier som eksempelvis smag og præsentation, mens dommerne i tjenerkonkurrencen ser på det faglige arbejde såvel som deltagernes personlige fremtoning.
Årets Kok og Årets Tjener skal findes for henholdsvis 31. og 17. gang, og konkurrencerne arrangeres af brancheforeningen HORESTA i samarbejde med 3F.
Prestigefyldte nordiske kokke- og tjenerkonkurrencer
Foodexpo er en international messe, hvilket også afspejler sig i kokkekonkurrencerne, der således foruden de allerede nævnte tæller Nordic Green Chef og Nordic Chef and Waiter.
Førstnævnte havde premiere på 2022-udgaven af Foodexpo og vender nu tilbage på andendagen af Foodexpo 2024, hvor fem kokke og deres commis fra Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island dyster på bæredygtighed og grøntsagsbaseret kost.
Samme nationer deltager i Nordic Chef and Waiter, hvor kokkene konkurrerer på kulinarisk kreativitet og diversitet. Fem unge kokke stiller op i en sideløbende juniorkonkurrence, og alt sammen kan opleves på messens sidstedag.
Konkurrencerne arrangeres af Kokkeforeningen Danmark og Nordisk Køkkenchef Forening.
Foruden kokke- og tjenerkonkurrencerne danner Foodexpo rammen om en lang række fagkonkurrencer inden for eksempelvis konditor- og slagterfaget.
Foodexpo finder sted i MCH Messecenter Herning 17.-19. marts 2024. Læs mere på foodexpo.dk.