Islænderheste i Danmark
- Dansk Islandshesteforening, som i år kan fejre 50 års jubilæum, er en landsdækkende forening, der samler mennesker med interesse og passion for den islandske hest. Formålet er at udbrede kendskabet til og anvendelsen af den originale renracede islandske hest.
- Rideklubben Tvistur er landets største lokalklub under Dansk Islandshesteforening. Klubben holder til i Svenstrup syd for Aalborg, og har som formål at udbrede kendskab til og interessen for den Islandske hest.
- Islandske heste en solid eksportvare for Island, men for at undgå smitte med sygdom fra udlandet og for at holde racen "ren", må en hest, som først har forladt Island, aldrig vende tilbage.
- De islandske heste er kendte for deres unikke gangarter. Andre heste behersker skridt, trav og galop. Islandske heste besidder derudover gangarterne tölt og pas. De fleste islandske heste kan tölte. Disse heste kaldes 4-gængere, da de behersker 4 gangarter. Hestene som behersker både tölt og pas kaldes for 5-gængere, da de behersker 5 gangarter.
Kilder: Wikipedia, Dansk Islandshesteforening og Rideklubben Tvistur.
Den 12.-15. juli afholdes DM for Islandske heste på Landsskuepladsen i Herning. Det er Dansk Islandshesteforening og Rideklubben Tvistur, der indbyder ryttere og publikum til årets højdepunkt for islandske heste. Her kåres dette års danmarksmestre i kategorierne ’Sport’ og den knapt så mundrette ’Gæðingakeppni’. I sportskonkurrencen bedømmes helheden af hest og rytter, mens der i Gæðingakeppni findes den bedste gæðingur, det vil sige ganger med gejst og power.
Publikum kan se frem til nogle spændende dage med mulighed for at komme tæt på landets bedste ekvipager, det vil sige heste med ryttere. Op mod 270 ekvipager forventes at deltage. Der skal konkurreres om titlerne i både den firtaktede, næsten dansende gangart tölt og pas-discipliner, og søndag 15. juli afsløres det, hvilke heste og ryttere der skal repræsentere Danmark ved de nordiske mesterskaber i Sverige til august.
En arbejdsom race
De islandske heste er efterkommere af de heste, vikingerne havde med sig, da de bosatte sig på Island i det niende og tiende århundrede. Det barske klima på Island formede gennem tiderne hesten til en kompakt, nøjsom og hårdfør race. Såvel på Island som i resten af Europa har den islandske hest primært været et arbejdsdyr.
I Danmark har den islandske hesterace også været brugt som arbejdsdyr i landbruget, men til tronfølgeren prinsesse Margrethes bryllup i 1967 forærede Island brudeparret to islandske heste i bryllupsgave. Det blev et vendepunkt, for når den kommende dronning kunne ride på dem, så kunne alle tage dem alvorligt.
Året efter blev Dansk Islandshesteforening stiftet, og siden er interessen for denne race kun steget. Den islandske hest er kendt over hele verden for sin alsidighed, sit behagelige sind og som en pålidelig og samarbejdsvillig ridehest for hele familien.
DM for Islandske Heste, Landsskuepladsen, MCH Messecenter Herning, 12.-15. juli. Billetter købes på Sporti.dk.