06-10-2021  - MCH PRESSE

Verdens første brintanlæg vinder hi-messens bæredygtighedspris

Verdens første brintanlæg vinder hi-messens bæredygtighedspris

Vinderne af hi Sustainable Development Award 2021: Siemens Gamesa Renewable Energy og projektet Brande Brint. Foto: MCH/Lars Møller.

Projektet Brande Brint med Siemens Gamesa Renewable Energy i spidsen er netop blevet udpeget som vinder af 'hi Sustainable Development Award 2021' for sin indsats med at omstille den tunge transport til bæredygtig brint. Prisen blev overrakt i forbindelse med åbningen af Technomania på hi-messen i Herning.​​​​​​​

De nominerede til hi Sustainable Development Award 2021 var:

  • Insatech for udviklingen af en unik teknologi, der renser forurenet drikkevand nemt, billigt og miljøvenligt - bogstaveligt talt med lysets hast via UV-lys. Jordens ferskvandsressourcer er imidlertid presset, mens mange mennesker ikke har adgang til rent vand ‑ det kan denne unikke teknologi modarbejde.
  • Siemens Gamesa for i fællesskab med lokale partnere under navnet Uhre Wind Power at have etableret verdens første og største brintanlæg, Brande Brint. Brint bliver helt afgørende for, at vi kan omstille den tunge transport fra sort til grøn, hvilket er en forudsætning for at undgå de værste klimaforandringer.
  • Innocell for udviklingen af en superkondensator, der kan lagre store mængder energi fra bæredygtige kilder som sol og vind, ligesom den har en markant længere levetid end traditionelle batteriløsninger. Den unikke vandbaserede elektrolyt-teknologi betyder også, at vi i fremtiden kan have ren energi på lager uden at påvirke miljø og mennesker negativt.
  • Lyras for at skabe en enestående og effektiv metode til kold-pasteurisering, der uskadeliggør bakterier i væsker som mælk og juice. Lyras erstatter den energitunge opvarmning og nedkøling med UV-lys. Det reducerer energiforbruget med hele 90 % og vandforbruget med ikke mindre end 60 %.

Siemens Gamesa og projektet Brande Brint er onsdag blevet hædret på hi Tech & Industry Scandinavia med bæredygtighedsprisen 'hi Sustainable Development Award 2021'. Prisen tager afsæt i FN's 17 verdensmål, der sætter retningen for en mere bæredygtig udvikling for såvel mennesker og dyr som miljø og klima.

Hi-awarden blev overrakt i forbindelse med åbningen af teknologieventen Technomania, hvor administrerende direktør i MCH A/S Georg Sørensen bød velkommen og takkede Ingeniørforeningen IDA for den store indsats med Technomania, hvorefter formand for ingeniørforeningen IDA Thomas Damkjær Petersen i samarbejde med chef for Fremstillingsindustrien Jacob Kjeldsen præsenterede de nominerede og afslørede vinderen af 'hi Sustainable Development Award 2021': Siemens Gamesa og projektet Brande Brint.

- I fremtiden er CO2-udledning og flyskam afløst af ren energi og vand. Derfor vinder Siemens Gamesa og de lokale partnere i Brande Brint årets hi-award for at bane vejen til denne bæredygtige fremtid. Vi i juryen har lagt vægt på, at dette partnerskab er i færd med at løse en af de afgørende barrierer for grøn omstilling - ikke bare af den tunge transportsektor, men for en bæredygtig økonomi og et bæredygtigt samfund, fortalte Thomas Damkjær Petersen og kaldte vinderne op på scenen til hyldest fra branchen.

Prisen og de 50.000 kroner blev modtaget af innovationsdirektør Poul Skjærbæk og chef for integrerede løsninger Anders Skajaa fra Siemens Gamesa:

- Når man ser det stærke felt af nominerede, er vi vildt beærede over at blive valgt. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle de partnere, vi har haft i det her projekt. Vi har mødt enorm opbakning fra alle involverede partnere, alle har bakket op, og vi har faktisk kunnet eksekvere det her projekt på under et år. Det er nærmest helt uhørt, at man kan lykkes med det, så tusind tak til alle dem, der har hjulpet os, lød det taknemmeligt fra Poul Skjærbæk.

De øvrige finalister i finalefeltet var Insatech, Innocell og Lyras.

Fra sort til grøn energi
I valget af Siemens Gamesa havde ekspertjuryen lagt vægt på, at Siemens Gamesa sammen med sine lokale partnere i Brande Brint har etableret verdens første og største brintanlæg baseret på vindstrøm. Ifølge juryen bliver det helt afgørende for, at vi kan omstille den tunge transport i form af skibe, fly og lastbiler fra sort til grøn energi, hvilket er en forudsætning for at undgå de værste klimaforandringer. Samtidig viser Brande Brint også vejen for flere og større samarbejder på tværs af sektorer, organisationer og private og offentlige partnere.

Fagjuryen bag hi Sustainable Development Award består af: Thomas Damkjær Petersen (formand for Ingeniørforeningen, IDA), Jacob Kjeldsen (chef for Fremstillingsindustrien, DI), Malene Thiele (head of CSR and SDG, Dansk Erhverv), Søren-Peter Johansen (faglig leder, Teknologisk Institut og DIRA Dansk Robotforening), Eva Harpøth-Skjoldborg (redaktør, CSR.dk), Line Gry Knudsen (rådgiver og ejer af LEARN Consulting) samt Nette Kirkegaard (ejer af Rethink Consultancy).

Alle de nominerede virksomheder kan mødes på hi Tech & Industry Scandinavia, som finder sted 5.-7. oktober i MCH Messecenter Herning. Læs mere på www.hi-industri.dk.


Se flere billeder