14-03-2017  - MCH PRESSE

Verdensberømt jazzpianist besøger Herning

Verdensberømt jazzpianist besøger Herning

Niels Lan Doky gæster MCH Herning Kongrescenter 5. november. Foto: André Gustafson.

Det er et af de allerstørste og internationalt anerkendte jazznavne, der kommer forbi Herning sammen med en gruppe håndplukkede supertalenter, når den verdensberømte pianist Niels Lan Doky giver koncert i MCH Herning Kongrescenter 5. november.

Niels Lan Doky er et af de allerstørste jazznavne Danmark nogensinde har fostret. På den kommende turné, Niels Lan Doky Trio og Amanda Thomsen, der besøger Herning 5. november, medbringer den verdensberømte jazzpianist en ny generation af unge danske jazz-supertalenter.
 

Udvikling af nye supertalenter
Lan Doky er født og opvokset i København, men har boet det meste af sit liv i udlandet - hovedsageligt New York og Paris. Nu er jazz-ikonet flyttet hjem og har sat sig for at udvikle nye, unge danske supertalenter på samme måde, som han selv fik chancen som helt ung jazzmusiker.

Tre danske fremstormende jazz-navne er således kommet ind under mesterens vinger og demonstrerer sammen med Lan Doky ved klaveret, hvor høj klasse dansk jazz kan opnå, når talent bliver koblet med kunstneriske udfordringer og erfaring.
- Jeg startede selv min professionelle karriere som 13-årig og fik hjælp af ældre mestre som eksempelvis Thad Jones, Ernie Wilkins og Niels-Henning Ørsted Pedersen. Nu er mine mentorer døde, og jeg har selv den alder, de havde, da de hjalp mig, så nu er det min tur til at dele ud af min viden og erfaring, og hjælpe nye, unge talenter til at blomstre op. Det er flere årtier siden, at Danmark har fostret nye musikere af den kaliber som de tre unge talenter, jeg medbringer, fortæller Niels Lan Doky.
 

Exceptionelle talenter
Bassisten Tobias Dall (f. 1987) og trommeslager Niclas Bardeleben (f. 1990) er to helt exceptionelle unge danske musikere i international sværvægtsklasse, der nu indgår fast i Niels Lan Dokys trio og har været med ham rundt på turnéer i både Asien og Europa med stor succes.

Desuden kan publikum se frem til at opleve den unge sangerinde Amanda Thomsen (f. 1997), som er et sjældent talent af allerhøjeste klasse. Hun debuterede som 16-årig på The Standard Jazz Club i København i januar 2014 og overvældede både publikum og pressen. Politiken kaldte hende for "en lille sensation på den danske musikscene", og rygtet om hendes talent er siden nået langt ud over landets grænser.

- Aftenen kommer både til at byde på nogle af mine egne, originale kompositioner samt fortolkninger af jazz standards og jazzfortolkninger af nyere popsange af eksempelvis Burhan G og norske Maria Mena, fortæller Niels Lan Doky.

- Vi ser virkelig frem til denne store jazz-aften, som alle bør overveje at forkæle sig selv og andre med - uanset om man er til jazz eller ej. Lan Dokys mission om at hjælpe nye supertalenter frem på jazzscenen er lige så vellykket, som den er sympatisk. Niveauet er ekstremt højt, og der er ganske enkelt en enestående musikalsk oplevelse i vente, som vi håber, rigtig mange vil benytte sig af, siger Nicki Quist, leder af kultur, MCH Messecenter Herning.

Billetsalget er netop gået i gang.