Emil Midé Erichsen
Emil Midé Erichsen

Emil Midé Erichsen

Kapret af somaliske pirater

MCH Herning Kongrescenter

mandag 7. februar 2022 kl. 19:00

 Køb billet

Kr. 294,- 

Billetterne sælges via Ticketmaster.dk samt MCH Billetsalg, Østergade 37, 7400 Herning, tlf.  9926 9999.
 

 

 

 

 


Emil Midé Erichsen vender tilbage til Herning med et nyt foredrag

En fortælling om en jordomsejling der gik godt – og en anden, der gik helt galt.
'Kapret af somaliske pirater' er en sand historie fra verdenshavene, fortalt af Emil Midé Erichsen i samtale med Rane og Marie Mohr Hjorhöy. En beretning om dengang Rane tilbage i 2011 blev kapret af somaliske pirater og holdt som gidsel i et 196 dage langt mareridt, mens kæresten Marie kæmpede for at forhandle ham fri.

Mere om foredraget

Emil Midé Erichsen hørte første gang om kapringen, da han sejlede med sin farfar Troels Kløvedal, ombord på Nordkaperen.

”Min farfar nåede at sejle jorden rundt 3 gange. Og hele mit liv, har jeg hørt hans fortællinger fra en vidunderlig verden -- som jeg på min egen jordomsejling, selv fik lov at opleve. Da min farfar og jeg dengang i 2011 sad på Nordkaperen og hørte nyheden om kapringen af en dansk lystsejler i Adenbugten, var det som om, at vores fælles tillid til verden led et knæk. Jeg følte mig for første gang begrænset i mine rejser - for nu var der pludselig et kæmpe område på verdenskortet vi ikke længere kunne bevæge os i. Vi vidste godt, at der rundt omkring i verden, lå farer som denne her. Men kapringen gjorde pludselig frygten meget konkret”

Den danske sejlbåd ”ING”, sejlede i slutningen af februar 2011 i Adenbugten mellem Somalia og Oman, da en åben jolle med somaliske pirater pludseligt kom ræsende imod dem. Rane afgav nødsignal, gemte deres mest dyrebare ting væk og alle mand befandt sig på dækket med synlige hænder. Deres værste mareridt var blevet til virkelighed.

Hjemme i Danmark havde Ranes kæreste Marie kort forinden fundet ud af, at hun var gravid med deres første barn. Hun havde kun akkurat nået at fortælle det til Rane inden udsejlingen fra Maldiverne, med kurs mod Oman. Men glæden blev kort efter til en bekymring, der skulle vare ved i næsten 200 dage, da hun sammen med de andre pårørende indgik i et forhandlerteam, der skulle kæmpe for at få Rane og de andre sikkert hjem.

I 196 dage sad Rane og de andre danskere som gidsler hos somaliske pirater. Undervejs blev de flyttet mellem land og forskellige både, udsat for psykologisk terror og truet på livet, alt imens de forsøgte at få en hverdag stablet på benene. Kedsomheden drev dem til at lave spil ud gamle søkort, samtidigt med, at de hele tiden måtte være på vagt og forsøge på, at påvirke forhandlingerne i deres retning. I den anden ende af verden sad Marie, der kæmpede sin kamp for at holde modet oppe og forhandlingerne i live.

Først nu – 10 år senere - har Rane og Marie ønsket at fortælle deres side af historien. Kapringen blev dækket tæt i medierne både under og efter episoden, men det er meget sparsomt hvad de involverede har udtalt til offentligheden før nu. Nu får vi historien fra to mennesker, der oplevede det på egen krop.

I dag har Rane og Marie to børn og stævnede fornyeligt ud på en jordomsejling for at bevise over for dem selv og børnene, at verden ikke er et ondt sted - på trods af det, de har været udsat for.

Rane og Marie har desuden medvirket i podcasten ”Kapret” på DR. Kom og hør dem live, når de sammen med Emil går på scenen, og fortæller deres historie.

 

ARRANGØR: MOD TIL