Aida
Aida

Aida

MCH Herning Kongrescenter

onsdag 24. november 2021 kl. 19:30Løssalgspris: kr. 355,-

Abonnementspris: kr. 295,-

Abonnementssalget er igang. 
Hvis ønske om abonnement, kontakt MCH Billetsalg, tlf. 9926 9999.

Løssalget begynder torsdag 24. juni .

 

 

 


Kærlighedens højforræderi i Verdis klassiker

Det 19. århundredes operahistorie er utænkelig uden Verdi. Dels dækker han årstalsmæssigt en meget stor del af århundredet, dels er hans mesterværker sædeles stor kunst, der også har fået en fast og naturlig plads i operahusenes spilleplaner verden over.

Til åbningen af Suezkanalen og åbningen af det nye Khedivial Operahus i Kairo i 1869 var Verdi blevet bedt om at skrive en hymne, hvilket han imidlertid afviste. Man spillede Rigoletto i stedet. Den egyptiske regent gav dog efterfølgende ikke op og ville fortsat gerne have en opera fra Verdis hånd i ”egyptisk stil”. Efter nogle år, noget tovtrækkeri og et enormt økonomisk incitament sagde Verdi ja og skrev Aida.

Siden urpremieren i 1871 er publikum i generationer verden over blevet bevæget af de umulige elskendes tragiske skæbne i Aida og har ladet sig overvælde af storheden i Verdis mesterlige partitur.

Verdis Aida som metafor for sin samtid

I Aida banker Verdis hjerte for ofrene Aida og Radamès, men også for Amneris, den egyptiske kongedatter, der til slut bliver offer. Komponistens sympati gælder både deres sårbarhed, deres håbløse position inden for et samfundsmæssigt og ideologisk tyranni, deres stræben efter idealer og deres indre integritet. Det førte ham til med sikker hånd at gribe historien om Aida og gøre den til fyrtårn for såvel anklagen mod de mægtige som forsvaret for selve ideen om det menneskelige.

Synges på italiensk med danske overtekster.

Varighed ca. 2 timer og 30 minutter inkl. pause.

Gratis operaintroduktion ved lektor Aage Christiansen kl. 18.30.

Musik: Giuseppe Verdi
Libretto: Antonio Ghislanzoni
Dirigent: Jakob Hultberg
Instruktør: Roland Schwab
Scenograf: Alfred Peter
Kostumedesigner: Christl Wein-Engel
Lysdesigner: Ib Asp
Medvirkende: Stefania Dovhan/Ivi Karnezi (Aida), Iurie Ciobanu/Thomas Paul (Radamès), Sorin Coliban/Michael Bachtadze (Ramfis), Nora Sourouzian/Dorothea Spilger (Amneris), Jens Bové (Kongen af Egypten), Marcus Birgersson/Joan Ribalta (Et bud),
Lina Valantiejute (Ypperstepræstinde)
Orkester: Aalborg Symfoniorkester ????
Producent: Den Jyske Opera

Arrangør: Herning Teater
herningteater.dk - herningteater@mail.dk