Den poetiske raptus
Den poetiske raptus

Den poetiske raptus

Markering af 300-året for dansk teater

MCH Herning Kongrescenter

torsdag 29. september 2022 kl. 19:30

 Køb billet

Løssalgspris: kr. 275,-

Abonnementspris: kr. 200,-

Bestil abonnement her 
i MCH Billetsalg eller på tlf. 9926 9999.

 

 

 

 

 


300-året for dansk teater fejres i Herning med forestilling om Ludvig Holbergs gennembrud og første teaterstykke på dansk

Da Ludvig Holbergs komedie ’Den politiske kandestøber’ havde premiere i 1722, var det første gang nogensinde, at der blev opført en komedie på dansk. Det er nu 300 år siden, og vi kan derfor i år fejre 300-året for dansk teater. Dette helt særlige jubilæum markeres i MCH Herning Kongrescenter med forestillingen ’Den poetiske raptus’, der handler om tiden, hvor Holberg ændrede dansk teater.

Stykket foregår på det tidspunkt, hvor Ludvig Holberg lige har udgivet det satiriske heltedigt ’Peter Paars’, som, han mener, er blevet misforstået af en håbløs anmelderstab uden humor. På teatret i Lille Grønnegade ser den franske, flamboyante og fremsynede teaterchef monsieur Montaigu dog lyset i Holbergs krøllede hjerne, for han har fået den kontroversielle idé at opføre komedier på dansk. 

På det tidspunkt anses kultur for folket og komedier på dansk dog som en åbenlys trussel mod enevælden, men Holberg drages af teatrets frisind og opdager snart komediens oplysende og samfundskritiske kraft. 

Holberg suges ind i teatrets verden med den erotiske madame Montaigu, bohemer, evighedsstudenter med hang til flasken, suffløren og altmuligmanden Rasmus – alle parate til at kæmpe for teatret og den frie tanke. 

Glæd dig til en underfundig markering af 300-året for dansk teater i MCH Herning Kongrescenter 29. september. 

Manuskript: Ernst Bruun Olsen 
Bearbejdelse: Geir Sveaass, Mette Borg
Instruktion: Geir Sveaass 
Scenografi: Marianne Nilsson 
Koreografi: Jeanette Binderup-Schultz
Medvirkende: Anders Juul, Tom Jensen, Karoline Brygmann, Marie Louise Wille, Jesper Riefensthal, Jeppe Marling, Niels Anders Manley, Simon Kongsted
Producent: Folketeatret

Arrangør: Herning Teater
herningteater.dk - herningteater@mail.dk